В одному з вузів вигадали ноу-хау у вигляді... законом не передбаченого «податку». Називається він: «Ремонт кімнати в гуртожитку. Власним коштом. Власними силами». Оскільки студенти-інформатори, що «не сплатили» цього податку (за сімейними обставинами) і позбулися місця в «общазі», бояться подальших cтосовно них дій — таких як виключення, вищий навчальний заклад не називатиму. Тим паче, експеримент тривав недовго і не розповсюдився на коридори, кухні, туалети, душові, підвали та дахи. І на цьому спасибі, кажуть мешканці.
Студенти не скиглять, бо розуміють: за знання треба платити. Але вони не можуть змиритися з поборами. Цього разу не будемо говорити про хабарників-доцентів, які гребуть гроші, «продаючи» оцінки і заліки під час вступних та екзаменаційних сесій. Час кричати про здирництво під дахом гуртожитку. Вищезгаданий вуз хоч і унікальний за видом новоспеченого «податку», але не єдиний скнара. Скажімо, 15 відсотків опитаних сумських студентів стверджують, що їм довелося «давати на лапу» за поселення в гуртожиток.
Звісно, поки є дефіцит ліжко-місць, доти наживатимуться на цьому їхні «продавці». Але подивіться, що продається. П’ять ліжок на 18 «квадратах», таргани цілодобово, вода на підлозі і стелі у душових, захаращені кухні, бридкі туалети... А відсутність тепла, гарячої води, непрацюючі ліфти... А непривітні вахтери, коменданти і охоронці... 
Місце в гуртожитку надають за різними цінами: 45 гривень на місяць (столичний педуніверситет), 35—60 (нацуніверситет), 70 (авіаційний університет), 26—204 (в політехнічному, залежно  від того бюджетник ти чи контрактник).
Добре, коли живеш у студентському готелі (в кімнаті на двох — хороші меблі, комп’ютер тощо). І все це за 28 гривень на місяць. Де таке? В Одеській юридичній академії.
Можна жити ще краще. В орендованій квартирі. За 80—180 доларів. У Києві.
P. S. А як виживаєш ти, студенте Львова, Миколаєва, Донецька, Чернігова й інших регіонів?
 А ЯК У НИХ?
В Австрії — свобода навчання. Для іноземців воно платне (726,72 євро/семестр). До речі, громадянам України суму внеску повертають. На проживання студентам потрібно в середньому 400—700 євро на місяць (оплата житла 250—300 євро, харчування — близько 200 євро, страховка — 60 євро, кишенькові витрати, транспорт — 100 євро).
Фінляндія. Студенти, котрі навчаються в університеті Міккелі, живуть і в гуртожитках, і в орендованих квартирах. Найдешевше коштує квартира для трьох: 190 євро на місяць. Житло у приватному секторі — 80 євро на місяць.
Чехія. Освіта в державних вузах чеською мовою безплатна. За навчання в недержавних студенти платять від 900 євро за рік. Вартість оренди квартири у Празі коливається від $ 200 до $ 300, кімнати — $ 100 — $150. Плата за кімнату у студентському гуртожитку — від 75 до 100 євро на місяць.
Великобританія. 2002 року уряд створив спеціальну комісію, яка стежить за рівноправним доступом до вузів і виконанням законів, згідно з якими університети зобов’язані надавати фінансову допомогу бідним студентам (сума гранта має бути не менш як 300 фунтів).
Німеччина. Вища освіта безплатна для німецьких громадян та іноземців. Плату беруть лише приватні університети. На проживання, залежно від регіону, студенти витрачають 400—600 євро на місяць. До цієї суми входить оплата житла, харчування, одяг, медична страховка, навчальні посібники і матеріали, проїзний квиток тощо. Зазвичай іноземні студенти працюють по два-три дні.