У Кам’янець-Подільському держуніверситеті, на кафедрі музичних спеціальностей, відкрито музей автора невмирущого «Щедрика», композитора Миколи Леонтовича (до 126-го дня народження).
— Ми поєднали музей із методкабінетом, тож це буде своєрідна лабораторія творчості! — каже декан Зиновій Яропуд.
— Уже дві Всеукраїнські конференції, що проходили в нашому вузі, приймали рішення про заснування, — додає професор Майя Печенюк. — А де взяти кошти? І ми вирішили зробити так, щоб не платити ні оренду, ні зарплату завідувачу. Тут Леонтович почуватиметься, як найдорожчий у великій родині.
До рук пані Майї потрапила книга з творами Леонтовича 1920 року видання (за рік до вбивства композитора чекістом Грищенком). Книга започаткувала експозицію, її поповнили копії родинних знімків, матеріали згаданих конференцій, фотогалерея. Митці Борис Негода та Володимир Лашко принесли барельєф-портрет композитора. Академік Володимир Іванов, автор монографії, яка скоро побачить світ, обіцяє передати музеєві оригінали багатьох документів. Немає лиш квитка, який по смерті Леонтовича знайдено в його портфелі. Передчуваючи смертельну загрозу, композитор хотів виїхати за кордон. Не дали...
Але полетіли за кордони мелодії подільського краю у талановитій обробці композитора. Студентський хор «Ясинець», перебуваючи в турне по Бельгії та Нідерландах, так вразив цими мелодіями тамтешніх фахівців, що з університетом уклали угоду про стажування й вивчення методики викладання музики. Бельгійці кажуть, що свою народну музику вони втратили безповоротно. А ми ще ні. Бо у нас був і є Леонтович.
 
Хмельницька область.