На позачерговій сесії Львівської обласної ради йшлося про порушення чинного законодавства під час виборів Президента України.
Засідання розпочалося із зачитування заяв депутатів, які масово почали виходити із фракції «Соціальна справедливість», що об’єднує членів і прихильників СДПУ(о). Відтак депутати дали гостру морально-етичну оцінку недостойним вихідцям із Галичини, які «зрадили громаду», як от — Тарас Чорновіл.
Оприлюднення і обговорення численних фактів правопорушень і дій із кримінальними ознаками під час виборів спричинило гостру дискусію. Тимчасова контрольна комісія, яку очолив депутат Михайло Ваврин, виїжджала в райони, зустрічалася із виборцями, представниками органів влади і силових структур. Комісія звернулася до всіх виборчих штабів, але, як зазначалося на сесії, від штабу Віктора Януковича не надійшло жодної офіційної інформації. Натомість поширюються чутки, нібито на Львівщині переслідують прихильників цього депутата. Депутати висловилися проти тиску під будь-якими приводами за політичні переконання. Вони налаштовані шукати причини помилок і порушень, «щоб їх не повторювали діти й онуки».
— Ми — не судді, не — прокурори, даватимемо політичну оцінку, — наголосив голова обласної ради Михайло Сендак.
Комісія зібрала багато матеріалу. Окремі заяви передано до прокуратури, яка порушила 16 справ за ознаками кримінальних дій. Найбільше порушень відбувалося на владній вертикалі, коли усні вказівки згори донизу спонукали підлеглих здавати паспорти і відкріпні талони. Передусім — у підрозділах УМВСУ у Львівській області, структурах ДПА, Західної регіональної митниці. Депутати гостро критикували виконавчу владу за пасивність. Тим часом голова ОДА Олександр Сендега, якого запросили на сесію, поїхав до Києва вирішувати економічні проблеми регіону, бо, за словами його першого заступника Богдана Матолича, Львівщина розрахувалася за газ лише на 32 відсотки.
Тимчасова контрольна комісія продовжує роботу. Результати її діяльності буде розглянуто на наступних сесійних засіданнях.
Львів.