Напруга в українському суспільстві, спричинена останніми загальнодержавними подіями, спонукала редакцію спробувати знайти об’єднавчі засади українського громадянства. Газета започатковує нову рубрику «Нас не розділити».
Передусім ми звернулися до програм обох кандидатів на найвищу посаду в державі. І що ж? Як з’ясувалося, вони доволі схожі за змістом, хоча й відрізняються за формою.
Головні ідеї, закладені в основні принципи майбутньої діяльності глави держави, як у Віктора Ющенка, так і Віктора Януковича — потужна, економічно розвинена, соціально зорієнтована держава. Зокрема, свою програму перший претендент назвав «Десять кроків назустріч людям», другий — «Працююча країна — надійне майбутнє!».
Скажімо, Віктор Ющенко стверджує: «Я бачу Україну справедливою і заможною європейською державою. Де кожна людина може реалізувати свої можливості, не шукаючи кращої долі за кордоном. Де кожен, хто бажає працювати, має роботу і гідну зарплату... Де влада має довіру і повагу громадян... Де надійно гарантовані свобода думки, свобода слова, свобода совісті».
А ось звернення Віктора Януковича: «... Нова доба ставить нові завдання — досягти стандартів життя, достойних наших високопрофесійних умінь та інтелектуального потенціалу, побудувати соціально орієнтовану конкурентоспроможну економіку... Часу на руйнівну політичну демагогію та нездійсненні обіцянки в нас уже немає».
Обидва претенденти на президентську посаду головну увагу у своїх програмах приділили проблемам економіки й соціального захисту, а також шляхам реалізації накресленого.
Що, до речі, засвідчили програмні матеріали напередодні другого туру, надруковані в засобах масової інформації.
Віктор Ющенко оприлюднив розроблені проекти указів, які буде підписано при обранні його на посаду глави держави. А Віктор Янукович назвав «Політичні цілі Президента Януковича».
Зокрема, лідер «Нашої України» планує, що першим підпише указ «Про першочергові заходи з посилення соціального захисту громадян України». Серед інших — проекти указів «Про забезпечення прав опозиції», «Про зміцнення засад місцевого самоврядування», «Про захист прав громадян на використання російської та інших мов національних меншин України при наданні державних послуг».
У свою чергу, представник «Регіонів України» передусім хоче знизити податки. Зокрема, на прибуток до 15 відсотків, ПДВ — до 12 відсотків. Окрім того, Віктор Янукович планує забезпечити «високий рівень соціальних гарантій», розширити повноваження та посилити відповідальність регіональної і місцевої влади. «Державна мова в Україні — українська», стверджує кандидат перед другим туром.
Попереду — 3700 кілометрів
Учора автопробіг дружби з Черкас розпочали активісти Всеукраїнської громадської компанії «Пора». У марш-кидку 14-ма північними, південними, західними і східними областями держави беруть участь 50 автомобілів та 150 членів екіпажів. За десять днів спілкування з жителями обласних центрів, сіл та містечок України учасники автопробігу подолають 3 тисячі 700 кілометрів.
Фото- та виставки плакатів, показ документальної відеопродукції, концерти рок-груп, які відбулися у Черкасах, пропагували ідею цілісності і соборності Української держави, свободу волевиявлення на виборах Президента України 26 грудня.
Лідія ТИТАРЕНКО.