Ранкове і денне засідання 14 грудня
Так визначився парламент, ухваливши постанову про порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складанню присяги новообраним Президентом України. Перед виголошенням присяги Голова ЦВК зачитає результати виборів, а Голова Конституційного Суду повідомить про відсутність обставин, які унеможливлюють складання новим Президентом присяги. За цього новий глава держави триматиме праву руку на Конституції, а ліву, за бажанням, на Пересопницькому Євангелії. Новий Президент виголосить інавгураційну промову. Процедура передбачає й оголошення заяви Прем’єр-міністром про складання повноважень чинного на той час уряду. Інші питання цього дня Верховна Рада не розглядатиме. Урочисту подію у прямому ефірі транслюватимуть перші канали радіо і телебачення.
Проти цієї процедури непримиренно виступили комуністи і представники фракції «Регіони України». Одні казали, що не варто змінювати старий порядок, інші — виступали проти «елементів релігії», попри те, що в проекті постанови чітко виписано: руку на Євангеліє глава держави кладе за бажанням (до речі, пропозицію про вилучення цього пункту було поставлено на голосування, але більшість парламентаріїв її, цілком справедливо, не підтримала). Як бачите, перемогла думка, що проблеми з інавгурацією у нас таки існували.
«Нашоукраїнці» нагадали, що спершу президенти Леонід Кравчук, а потім Леонід Кучма виголошували свої інавгураційні промови у Верховній Раді. А потім Леонід Данилович це зробив у палаці «Україна». Де, кому з новообраних глав держави заманеться присягати народу завтра, якби не чітко встановлений порядок.
Загалом у порядку денному нинішнього засідання більш як 25 проектів законів і постанов. Також до порядку денного сесії включено законопроект про внесення змін до Закону «Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України» при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року». Ним, щоб не зірвати голосування 26 грудня, дозволено Центральній виборчій комісії друкувати виборчі бюлетені ще й на поліграфкомбінаті «Україна» (проти цього рішення виступили фракції КПУ, СДПУ(о) та «Регіони України»). Крім того, запропоновано включити до порядку денного внесення доповнень до закону про Держбюджет-2004 та деяких інших документів щодо системи оподаткування.
Ще під час ранкової розминки депутати звернули увагу на доцільність розгляду питання про поновлення на посаді Генпрокурора С. Піскуна та контролю виконання попередніх рішень Верховної Ради, зокрема, про відставку уряду. Головуючий на засіданні Володимир Литвин сказав, що ці моменти опрацьовують відповідні служби та комітет ВР. Депутати-комуністи вимагали також негайного створення комісії з розслідування можливої фінансової підтримки США подій в Україні. Сергій Гмиря та Петро Симоненко побоюються того, що, мовляв, сьогодні Україна і Румунія стали помаранчевими, а завтра такими можуть бути Росія і Білорусь. На це соціаліст Станіслав Ніколаєнко та бютівець Олександр Турчинов зауважили, що коли фракцію КПУ цікавлять гроші — нехай звертаються до американського посольства: «можливо, воно піде назустріч». А головуючий на засіданні зауважив, що створення відповідних комісій слід вирішувати у встановленому Регламентом порядку.
Парламент прийняв постанову за підсумками організації оздоровлення дітей улітку цього року, якою визнав, що уряд та органи влади на місцях не сповна використали свої можливості і не виконали попередню постанову парламенту. До 1 квітня передбачено внести проект нового документа, який, зокрема, заборонить ліквідацію або зміну профілю дитячих оздоровчих закладів, передбачить державне замовлення на оздоровлення дітей-сиріт і дітей з малозабезпечених сімей.
Водночас парламент відхилив два законопроекти «Про природно-заповідний фонд України». Цьому, як зауважили депутати, сприяла невиразна позиція, висловлена представником профільного комітету Ю. Соломатіним. Парламент розглянув і схвалив низку інших документів.
На початку засідання було оголошено про вихід народних депутатів Михайла Поплавського й Адама Чикала з фракції «Трудової України» та про входження Анатолія Льовіна і Валерія Акопяна до фракції Народної Аграрної партії України.
Головуючий також привітав з днем народження Юрія Луценка, Миколу Карнауха та Віктора Пінчука.