Вітання до   Дня працівників суду

Шановні судді та працівники судів України!

Сердечно вітаю вас із професійним святом — Днем працівників суду!

За роки незалежності України роль суду як гаранта захисту прав і основних свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб значно підвищилася завдяки розвитку державної влади на демократичних засадах. Конституція України поширила юрисдикцію судів на всі правовідносини, які виникають у державі. Маючи можливість об’єктивно й неупереджено приймати рішення, суди забезпечують належне виконання визначеної Основним Законом функції — здійснення правосуддя, сприяючи таким чином розвитку України.

Кожний громадянин, незалежно від його світоглядних орієнтирів, має бути впевненим у тому, що високоморальні, професійні судді будь-якого суду завжди забезпечать законність і правопорядок у державі, захистять найвищу соціальну цінність — людину, її життя, здоров’я, честь і гідність. Наше суспільство завжди поважатиме незалежність суду, який підкорятиметься лише закону, а отже, сформує нову, гуманістичну ідеологію на засадах верховенства права.

Авторитет судової влади насамперед залежить від ефективності правосуддя, професіоналізму та моральності суддів. Судова влада України набуває більшої ваги, оскільки кількість звернень громадян до суду за захистом своїх прав і основних свобод постійно збільшується, люди дедалі більше довіряють саме суду. Зустрічним кроком до формування умов такої довіри має бути належне законодавче, організаційне, фінансове й матеріально-технічне забезпечення судової системи.

Шановні колеги! Незважаючи на окремі недоліки та спроби через їх призму оцінити діяльність судів, ваш професіоналізм, вміння законно і цілеспрямовано відстоювати свою позицію є вагомим внеском у зведення в Україні справжнього храму справедливості та ствердження у свідомості її громадян шанобливого ставлення до суду. Це професійне свято — чудова нагода висловити вам вдячність за принципову та неспокійну працю, спрямовану на панування правди та закону.

Зичу міцного здоров’я, великого родинного щастя, добробуту, миру, злагоди, мудрості й вагомих успіхів на благо українського народу. Нехай ваші нелегкі та надзвичайно важливі зусилля на ниві служіння правосуддю принесуть вам заслужену шану і повагу людей!

Василь МАЛЯРЕНКО, Голова Верховного Суду України.

Високоповажні судді, мої колеги юристи, друзі!

Дозвольте від щирого серця привітати вас і у вашій особі всіх працівників судів України з професійним святом — Днем працівників суду.

Важко переоцінити роль судової гілки влади у процесі становлення України як незалежної, демократичної і правової держави.

Останні події, пов’язані з перебігом президентських виборів в Україні, участь судів усіх рівнів у захисті виборчих прав громадян і особливо рішення Верховного Суду України від 3 грудня 2004 року з усією переконливістю довели, що національне правосуддя грунтується на конституційних засадах, твердо керується принципом верховенства права.

Ми знаємо, що переважна більшість суддів — це високопрофесійні правники з великим досвідом практичної роботи, які сумлінно служать законові і захищають не тільки державні інтереси, а й права окремого громадянина. Завдяки цим людям судова система не обернулась на мовчазне знаряддя підтримки злочинного режиму фінансово-олігархічних кланів.

Віддаючи належне здійсненому і розуміючи, що попереду чимало роботи з розбудови справді демократичної судової влади, бажаю всім суддям і працівникам судів України подальшого поглиблення позитивних тенденцій, наснаги та енергії для нових звершень.

Зичу вам і вашим родинам та близьким щастя, добра, здоров’я і благополуччя!

Микола ОНІЩУК, перший заступник голови Комітету ВР України з питань правової політики, перший заступник голови Спілки юристів України.

Шановні колеги!

Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята — Дня працівника суду.

На етапі важливих позитивних змін у суспільному та політичному житті країни суди своєю прозорою і чесною діяльністю зміцнили віру громадян у забезпечення їхніх конституційних прав і свобод.

Своєю відданою повсякденною працею працівники судів сприяють розвиткові України як демократичної та правової держави, у якій діє принцип верховенства права.

Міцного вам здоров’я, благополуччя у сім’ях, довгих років життя, наснаги й оптимізму, нових професійних досягнень у вашій почесній праці.

Володимир КАРАБАНЬ,Голова Державної судової адміністрації України.