Депутати Львівської міської ради на чолі з міським головою Любомиром Буняком залучають громаду до боротьби за збереження рекреаційної зони — Брюховицького лісу.

Сюжет — неновий і неоригінальний для нинішнього українського повсякдення: Брюховицька селищна рада ухвалила рішення передати в оренду з викупом майже 20 гектарів лісу, який донедавна належав до «1-ї групи рекреаційного і оздоровчого призначення курортної території». Ліс, що живить озоном Львів і є територією теренкурів для людей із тяжкими серцево-судинними захворюваннями (там знаходиться реабілітаційний центр), передали приватним фірмам «Буддизайн» та «Новобуддизайн». А ті мають намір збудувати 120 котеджів. Територію уже відмежовують високою бетонною огорожею.

Неординарними в цій історії є одностайні рішучі дії органів влади і громадськості, які об’єдналися в ім’я спільної благородної мети. Варто нагадати, що наше кам’яне місто — не переобтяжене, м’яко кажучи, водними артеріями і «зеленими легенями». Львів’яни не раз ставали на захист чи не кожного дерева, котрому загрожує сокира. Прокуратура області опротестувала рішення Брюховицької селищної ради. Цей протест мали розглянути на сесії селищної ради. На цю сесію приїхала «група підтримки» інтересів громади на чолі із міським головою Львова Любомиром Буняком, його заступником Василем Лозинським.

Звісно, депутати Львова могли взяти участь у роботі іншого самоврядного органу лише як гості. Та гості (близько 50 осіб, включно із журналістами) і не претендували на іншу роль. Однак селищна рада зустріла нас пусткою: ані голови — Івана Сала, ані секретаря, ані депутатів. І годі було допитатися, де ж вони? Куди подалися? А може, десь у лісі проводять «кущову нараду»? І ми вирушили на розшуки.

Представників місцевої влади не вдалося знайти, натомість місцеві мешканці охоче ділилися своїми гризотами. Пані Анна, яка живе в Брюховичах уже 40 років, бідкалася, що має клопіт із документами на право користування земельною ділянкою. Приходить до селищного голови, а тому ніколи вислухати: «Прийдіть пізніше, після виборів», — каже. Міський голова Львова Любомир Буняк пообіцяв допомогти...

У Брюховичах, приміському курортному селищі, рекреаційній зоні, улюбленому місці масового відпочинку львів’ян, золото, як то кажуть, «під ногами». Але місцевим мешканцям не дістається навіть золотого пилу. Тут проживає 1200 дітей шкільного віку, які навчаються в трьох старих пристосованих приміщеннях. Бо нову школу нікому добудувати. Львів’яни могли б поділитися із колегами досвідом проведення земельних аукціонів — надійного джерела поповнення місцевого бюджету. Нещодавно у Львові продано з аукціону земельну ділянку за ціною 2,532 грн. за квадратний метр(!) А земля у курортній місцевості — безцінна. Можна було б, кажуть фахівці, продавати тут якісь ділянки (не в рекреаційній зоні) і заробляти кошти для розвитку інфраструктури, але поки що селище забудовують дідівськими методами. На місці недавнього озера ми побачили осушену ділянку, до котрої впритул наблизилися новозбудовані котеджі.

За словами міського голови Львова, селищна рада Брюховичів наважилася зробити те, чого «не зробив жоден із окупантів краю, — знищення лісового масиву на догоду приватним структурам».

— Ми вважаємо, це — злочин проти львівської громади. Ми просимо депутатів селищної ради скасувати своє рішення, — заявив Любомир Буняк.

— Те, що ми бачили сьогодні, — суцільне порушення земельного законодавства з точки зору містобудівельної політики,— вважає заступник міського голови Львова Василь Лозинський.— Селище Брюховичі забудовується без генерального плану, без водогону, каналізації, газопостачання, електропостачання. Цього робити не можна. Потрібно зважити хоча б на соціальну та інженерну інфраструктуру. До нас звернулися місяців зо два тому з проханням надати фахову допомогу щодо здійснення містобудівельної політики в селищі. Але те, що робиться сьогодні, вже не змінити. Це можна поправити лише... бульдозером. Жахливі речі. За цими справами стоїть великий кримінал.

— Ми не дозволимо розпоряджатися ресурсами, які належать не лише місцевій громаді, а й мешканцям усього Львова, — каже голова комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради кандидат географічних наук Мирон Колодко.

— Нам телефонують місцеві мешканці, повідомляють про незаконне будівництво огорожі. Люди нарешті розуміють, що нема чого боятися, треба захищати свої інтереси, — додає депутат міської ради Віра Лясковська.

Акція із захисту «зелених легенів» від «ракових клітин» буде ще потужнішою. До неї долучаться й ошукані мешканці Брюховичів. А наша газета стежитиме за перебігом подальших подій.

 

Львів—Брюховичі—Львів.