У подорожчанні сільгосппродукції винні інфляційні очікування населення і майбутні свята
Катастрофічне зростання цін на неї намагаються сповільнити навіть у високих кабінетах. Відповідні стримуючі кроки було здійснено на позачерговому засіданні Ради міністрів Криму, присвяченому регулюванню цін на окремі продукти харчування. На ньому уряд півострова встановив граничні роздрібні ціни на курячі яйця й обмежив рентабельність їх виробництва. Збори прийняли рішення, що в першому випадку цифра не має перевищувати 3,6 гривні за десяток. Рівень рентабельності виробництва обмежено 10 відсотками. Тим часом, повідомляє АПК-Інформ, відпускні ціни птахофабрик на яйця в Криму зросли до 3,6—3,7 гривні за десяток.
У зону особливої уваги засідання, звичайно, потрапили зернові засіки, що, з’ясувалося, заповнені недостатньо. Відповідно до постанови регіональний страховий запас зерна на півострові планується збільшити на 10 тисяч тонн.
Предметом обговорення стало і молоко. Цифри свідчать, що саме автономія вибилася в лідери за ціною на цей важливий продукт харчування. Минулого місяця на ринках Севастополя правили по 2,25 гривні за літр, а в кримських магазинах ціна літра зросла до 2,42 гривні.
Неприємно здивували споживачів ціни на півострові (хоча не лише там) на овочі. Фахівці Проекту аграрного маркетингу з Криму повідомляють про зростання цін на коренеплоди і пізню білокачанну капусту, якої місцеві фермери зазвичай не вирощують достатньо, щоб цілком задовольнити потреби регіону. Оптова ціна на моркву досягала 60 копійок за кілограм, на капусту — 50 копійок. Одним з чинників зростання цін називають політичну й економічну нестабільність. Покупці прагнуть витратити нагромаджені кошти в зв’язку з інфляційними очікуваннями за одночасного небажання продавців з тієї само причини поспішати з продажем продукції.