Віктора Ющенка отруєно діоксинами. У суботу таку заяву зробив керівник австрійської клініки «Рудольфінерхаус» Міхаель Цимпфер. «Ми завершили роботу над аналізами крові, і в нас не залишилося жодних сумнівів — однозначно мова йде про отруєння діоксинами», —сказав він під час прес-конференції. Цимпфер додав, що клініка дуже обережно підходила до відповіді на це питання, тому для вивчення аналізів було залучено фахівців з Нідерландів, Англії, Франції та Німеччини. Ці аналізи свідчать, що у крові та тканинах Ющенка було зафіксовано концентрацію діоксину, яка в тисячу разів перевищувала норму.
Керівник австрійської клініки повідомив, що проведені тести свідчать: отрута потрапила до Ющенка через ротову порожнину, і «абсолютно нескладно дати таку кількість діоксину в супі, який містить вершки або сметану». Водночас лікарі стверджують, що «це було тяжке захворювання, але не смертельне, однак якби не було вжито вчасних заходів, то все могло закінчитися трагічно».
Тим часом з приводу оприлюднених результатів стосовно отруєння Ющенка з’явилося чимало коментарів. Наприклад, токсиколог Джон Генрі з лондонської лікарні Сейнт Меріз в інтерв’ю Бі-бі-сі сказав, що «звичайно, Ющенко міг перебувати в місці, де діоксин був в атмосфері, але оскільки з його оточення більше ні в кого не було отруєння, то дуже ймовірно, що його отруєння було цілеспрямованим». І додав, що під час війни у В’єтнамі застосовували агент Оранж, котрий є одним із найнебезпечніших для людини діоксинів.
Відповідь на запитання, хто отруїв Віктора Ющенка, має дати слідство. Зокрема, Генеральна прокуратура скасувала постанову про закриття кримінальної справи, відкритої 21 вересня за статтею «замах на життя державного чи громадського діяча» та закритої 22 жовтня. Сам Ющенко після повернення з Відня привітав цей крок Генпрокуратури і сказав, що йому вже достатньо відомо про обставини замаху на його життя, і «якщо Генпрокуратура буде стояти на букві закону і діяти відповідно, то скоро Україна і весь світ дізнаються, хто це зробив».

Очевидно, що над цим питанням працюватиме і тимчасова слідча комісія Верховної Ради, її висновки офіційно так і не оприлюднено.