Тема поведінки правоохоронних органів у пікові дні помаранчевої революції знову посіла чільне місце у повідомленнях інформагентств. Не менш, ніж тоді, коли учасники протестних акцій стривожено очікували, чи справдяться чутки про застосування владою силового варіанта, чи зважаться силовики перефарбувати одну з помаранчевих ночей у кривавий колір. І це попри те, що на той час уже мали відомі рішення ВР і Ради національної безпеки та оборони України про заборону застосування сили проти учасників політичних акцій.

«Незважаючи на ці рішення, командувач ВВ МВС генерал-лейтенант внутрішньої служби Попков С. В. 28 листопада о 22 год. 50 хв. віддав злочинний наказ привести військові оперативні частини та резерв Київського гарнізону в повну бойову готовність і отримати зброю та бойові набої до неї, — написав тоді у своєму депутатському зверненні на ім’я Президента України парламентарій-полковник Григорій Омельченко. —Начальник Управління Кримського територіального командування генерал-майор Конопляник С. В., чиї військові частини розташовані у м. Васильків Київської області, вивів частину за межі дислокації. Але колону з військовими заблокували учасники політичної акції».

Далі в документі депутат на підставі отриманої інформації дійшов думки, що ці генерали вийшли з підпорядкування і міністра внутрішніх справ, і Верховного Головнокомандувача Збройних сил України, а тому вимагав негайно звільнити цих чинів з посад і порушити проти високопосадовців кримінальну справу за ознаками військових злочинів та злочину проти основ національної безпеки України.

Реакція гаранта, «палкого прихильника мирного врегулювання революційних процесів у рамках плідних багатосторонніх переговорів» не забарилася. Шокуючу інформацію перед протестантами на майдані Незалежності оприлюднила «залізна леді» Тимошенко: Леонід Кучма вирішив підвищити генерала Попкова — призначив його заступником міністра внутрішніх справ! Одинадцятим чи дванадцятим заступником, адже досі пан Білоконь уже мав з десяток таких, у тому числі три (!) перші заступники!

Й ось днями ми нарешті почули офіційний голос і самих силовиків. У відповіді на депутатський запит один із заступників голови СБУ підтвердив про віддання командувачем ВВ генералом Попковим усного наказу відповідно до якоїсь директиви МВС. СБУ встановило, що частини Київського гарнізону справді отримували стрілецьку зброю і патрони, а дислоковані у Василькові підрозділи зі складу Кримського територіального командування ВВ МВС України були приведені у бойову готовність, завантажені в автотранспорт і скеровані на виїзд за межі частини.

Отже, 28 листопада внутрішні війська МВС таки були підняті проти мирної акції протесту в Києві? Відповіді чекають від військової прокуратури Центрального регіону, куди СБУ направила напрацьовані матеріали.

Після цього інтернет-сайт «Обком» оприлюднив повідомлення прес-центру внутрішніх військ МВС, з якого довідуємося, що 28 листопада командувач ВВ Сергій Попков лишень «здійснив вибіркову перевірку готовності частин Київського гарнізону до дій за призначенням» і що «згідно з планом вихід за межі військових містечок не здійснювався».

Отакі політико-силові маневри.