У середу, 8 грудня, на 17-й день, закінчився «помаранчевий» спротив на столичному майдані Незалежності. Доленосні для України рішення втомлений обіцянками «завтрашнього вирішального дня» Майдан сприймав по-різному. Однак усі відчували полегшення: крига в політичному протистоянні й напруженні мирно скресла. Факт перемоги мав засвідчити сам кандидат на пост Президента України Віктор Ющенко, на якого всі чекали з нетерпінням.
Після сьомої години вечора він разом зі своєю командою з’явився на сцені. Віктор Ющенко подякував усім за підтримку, витримку і мужність. Закликав своїх прихильників узяти активну участь у його передвиборній кампанії та переголосуванні. Лідер «Нашої України» переконаний: новообраний Центрвиборчком більше не буде «центром махінацій та виборчих спекуляцій». І сподівається, що найближчим часом урядовці, зокрема й міністр внутрішніх справ Микола Білоконь, подадуть у відставку.
Кандидат на посаду Президента звернувся до мешканців східних та західних областей України не вірити тим, хто закликає до автономізації. «Ми живемо в одній країні, дихаємо одним повітрям, ми всі українці. Гадаю, настане час і ми ще не раз продемонструємо свою єдність», — сказав В. Ющенко.
А сцена, розташована на майдані Незалежності, за його словами, залишиться як «командний пункт» до 26 грудня. І щодня тут озвучуватимуть основні вказівки виборчого штабу, комітету порятунку, політиків та всіх прихильників кандидата на найвищу державну посаду.
***
Віктор Янукович уперше приїхав до Донецька як кандидат у Президенти, а не як діючий Прем’єр-міністр. На зустрічі з виборцями в актовому залі шахти «Трудівська» Віктор Янукович часто вживав слово «беспредел». Він поскаржився, що роботу уряду заблоковано ось уже третій тиждень і він як глава уряду не має можливості впливати на ситуацію.
— Сьогодні панує вулиця. Панує мова ультиматумів і мова беззаконня. Рішення в парламенті приймають під тиском вулиці і за допомогою тих боягузів, які йдуть на це беззаконня, ховаючи свою дешеву «душонку» під лавку, — сказав В. Янукович.
Опозицію він назвав рештками старої збанкрутілої влади, яка об’єдналася із владою чинною: «Я не кандидат від влади — цієї ганебної, боягузливої і зрадницької. Я кандидат від 15 мільйонів виборців, які за мене проголосували».
Кандидат у Президенти відзначив, що після голосування у Верховній Раді в середу він залишився без своїх представників у ЦВК. А тому не впевнений, що вибори 26 грудня будуть чесними. За словами Віктора Януковича, активісти його штабів у західних областях України зазнають тиску і змушені виїжджати за кордон або на Схід. А тих членів штабу, котрі залишили його останніми днями, прем’єр назвав засланими козачками-зрадниками, які навмисне розвалювали роботу.
Виборці у залі реагували дуже емоційно, лунали навіть пропозиції в разі приходу опозиції до влади проголосити автономію та відокремитися від решти України. А на запитання, чи не час створювати робітничі загони у східних областях, Віктор Янукович відповів так: «Перемога була у нас. І в нас її відібрали. У мене забракло сил її відстояти. Не тому, що я слабкий. Ви бачите, як я страждаю. Але якщо під час повторного голосування ми переможемо і буде спроба вчинити так, як вчинили не зі мною — з нами, інших варіантів не буде. Треба буде відстоювати свою перемогу».