Ще Шекспір казав, що людина, байдужа до гармонії музичних тонів, тяжіє до зради, грабіжництва та підступності. А Наполеон радив політикам і законодавцям частіше звертатися до музики!
Усе це важливо для нас сьогодні. Прикметною подією став концерт «Схід зустрічає захід: музична подорож», що відбувся минулого тижня в столичній філармонії, у рамках Днів німецько-турецько-українських відносин у сфері культури (за підтримки посольств ФРН та Турецької Республіки в Україні, «Гете-інституту»).
Концерт із творів Вольфганга Амадея Моцарта, Феріта Тюзюна, Хасана Феріта Алнара й Людвіга ван Бетховена був яскравим відображенням сутності культурних взаємовпливів, що характерні для Німеччини, де мешкає 2,5 мільйона турків. Їх мистецькі традиції збагатили музичну сцену Європи. Підтвердженням цього стало самобутнє виконання всесвітньо відомим скрипалем, професором Турецької державної консерваторії Жіхатом Ашкіном «Концерту для скрипки з оркестром», присвяченого Стефану фон Брейнінгу. Запам’ятався і виступ соліста з Туреччини Тахіра Айдогана: його озвучення «Концерту для кануна» стало подарунком для киян, адже цей твір виконувався в Україні вперше. Увагу привернула і майстерність музиканта, і сам інструмент — канун (він свідок давніх цивілізацій Анатолії, Месопотамії, Єгипту, його звучання проникливе, багатобарвне, хвилює уяву). Учасником акції був також Симфонічний оркестр Національної філармонії України (головний диригент — Микола Дядюра).
Поліна ХАРЧЕНКО, кандидат педагогічних наук.