День прийняття Конституції можна по праву назвати днем народження правової держави. Саме це свято відзначають сьогодні в Узбекистані. 
Дванадцять років тому парламент країни прийняв Основний Закон. З погляду прихильності до ідей демократії та відповідності міжнародним правовим нормам, Основний Закон Узбекистану посідає гідне місце в ряді найдосконаліших конституцій. У ньому приділено особливу увагу принципам народності, гуманізму, рівності і справедливості. У Конституції знайшли відображення Всесвітня Декларація прав людини Генеральної Асамблеї ООН, міжнародний пакт про громадянські і політичні права, інші найважливіші міжнародні документи.
Основні положення Основного Закону встановлюють, що всі громадяни Республіки Узбекистан мають однакові права і свободи, рівні перед законом незалежно від статі, раси, національності, мови, релігії, соціального походження, переконань, особистого і суспільного становища. А зміцнення в суспільстві інститутів багатопартійності, політичний плюралізм усунули всяку монополію будь-якої партії в суспільно-політичному житті.
У січні 2002 року в Узбекистані пройшов референдум щодо внесення змін до Конституції. Тоді узбеки підтримали ідею про формування двопалатного парламенту і продовження терміну повноважень Президента Республіки Узбекистан. Нині в нормах Конституції цієї країни враховано досвід конституційного будівництва і європейських країн, і нових індустріальних держав південно-східної Азії.
Цікаво, що громадяни Узбекистану мають унікальний механізм колективного самозахисту прав, відсутній у сучасній євро-американській цивілізації, що має назву махалля. Згідно з цим механізмом, громадяни мають право колективно надавати одне одному матеріальну допомогу, захищатися в конфліктах із владними і силовими структурами.
Та найголовніше — Конституція Узбекистану виходить із того, що «людина, її життя, воля, честь, гідність та інші невід’ємні права» — то «найвища цінність». Цей основний принцип — одна з основ конституційного ладу Узбекистану.
Сьогодні в Узбекистану справді всенародне свято, — говорить Надзвичайний і Повноважний Посол Узбекистану в Україні Равшанбек Алімов. Планується проведення акцій благодійної допомоги вихованцям дитячих будинків, малозабезпеченим родинам. У вищих і середніх навчальних закладах буде проведено конференції і семінари, конкурси, присвячені роз’ясненню основних принципів Конституції країни, відкриються виставки робіт майстрів образотворчого мистецтва і фотохудожників. Кульмінацією святкових урочистостей стане великий концерт у палаці «Туркистон».