Комітет з питань європейської інтеграції з іронією сприйняв заяву Державної Думи Російської Федерації «Про спроби деструктивного втручання ззовні у розвиток ситуації в Україні» від 3 грудня 2004 року. В цій заяві дається упереджена і деформована оцінка і внутрішньополітичної ситуації в Україні, і ролі Європейського союзу, Європарламенту та ОБСЄ.
Ці авторитетні демократичні міжнародні організації, так само як і український народ, визнали президентські вибори недемократичними і нечесними, а їхні результати такими, що не відображають реального волевиявлення українського народу. Таку само оцінку другого туру виборів дала Верховна Рада України. Остаточну (юридичну) крапку в цьому питанні поставив Верховний Суд України.
Хочемо нагадати депутатам Держдуми РФ, що Україна, як і Росія, має зобов’язання перед цими авторитетними міжнародними організаціями щодо дотримання міжнародних стандартів, в тому числі й у виборчих процесах. Тому нагадування про ці зобов’язання, як і констатація їх порушень, не можуть трактуватися як «деструктивне втручання ззовні».
Далекими від істини і реалій ми вважаємо сентенції згаданої заяви про те, що нинішня міжнародна присутність в Україні є «підбурюванням до масових заворушень і хаосу» і тим більше «до розколу країни». Хіба не московський мер і офіційні представники Росії брали участь у протизаконному, антиконституційному шабаші сепаратистів в українському Сіверськодонецьку? Чи це не є підтримкою і підштовхуванням до розколу?
Комітет з питань європейської інтеграції вважає, що саме взаємоповага, невтручання у внутрішні справи, повага до волевиявлення народу сусідньої країни створюють той грунт, на якому мають розвиватися дружба і братерські відносини між народами України і Росії.
4 грудня 2004 року.