«101-е помаранчеве попередження» «вийти з переговорного процесу» лише надихнуло учасників акції «Свободу не спинити» на пожвавлення протестних дій. Об’єднаний студентський страйковий комітет вищих навчальних закладів Києва вчора вирішив продовжити свою діяльність доти, «доки не буде забезпечено гарантії проведення чесних виборів», а саме: відставку нинішнього уряду, ротацію членів ЦВК та внесення змін до закону про вибори Президента. «Ми не погодимося на проштовхування дідька через вушко голки, що нині демонструють представники виконавчої влади «в екзилі» на переговорах. Нас не заспокоять обіцянки лідерів опозиції «досягти перемоги поступово», — задекларував нам позицію студентів юнак з пов’язкою «Пора» на рукаві.
Увечері на Майдані обговорювали другу серію страшилок про життя у наметовому містечку, повіданих в ефірі тієї ж таки ТРК «Україна». Ми також вирішили пошукати ознаки «репресивного режиму», який обмежує роботу журналістів і проводить «дискримінацію за національною і регіональною ознакою». Не знайшли. Бо нам не тільки жодним чином не обмежували роботу, а, навпаки, «завалювали» нею. І східняки, і західняки, і мешканці Півдня та Півночі України, котрі усвідомлюють себе єдиним народом і хочуть, щоб у цьому переконалися журналісти.
Тим часом довкола Майдану відбувається чимало інших подій, ініціаторами яких виступають не політики, а громадяни. Одна з них — написання листа до російського президента Путіна. Цього дня Путін перебував у Туреччині, тож аналогії з листом запорозьких козаків до турецького султана напрошувалися самі собою, але організатори акції — об’єднання київських і львівських художників «Оранжевий квадрат» — обійшлися цілком парламентським лексиконом. Стометровий оранжевий сувій, окрім власне листа, містить також послання від тисяч громадян, які наполегливо просять Путіна не втручатися у внутрішні справи України. Художники сподіваються, що дипломати передадуть помаранчевий лист президенту Росії. Ще одну акцію на підтримку чесних виборів, своєрідний протест в режимі реального часу, провели працівники інформаційно-телекомунікаційної галузі. Враховуючи, що Служба безпеки України розслідує факт незаконного зовнішнього втручання у роботу інформаційної системи Центрвиборчкому, учасники маніфестації несли гасла «За сервери, що не брешуть», «За антивіруси від фальсифікацій», «ЦВК — комп’ютери без збоїв».
Учора маніфестанти провели акцію «Квіти від народу України — суддям Верховного Суду».
Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.