За таких обставин донецький «Шахтар» достроково за тур до завершення турніру узаконив своє п’яте поспіль чемпіонство!

Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 29-й тур. 11 травня.

«Волинь» — «Севастополь». 1:2. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Матей, 84 — Кузнецов, 51, Ковпак, 86.

«Зоря» — «Шахтар». 1:3. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Любенович, 45+4 — Адріано, 16 (п), 29, Едуардо, 90+2. Вилучено Шевченка («Зоря», 12, фол останньої надії).

«Говерла — «Чорноморець». 1:1. Рефері — Березка (Київська область). Голи: Шарпар, 90+3 — Антонов, 24.

«Металург» (Донецьк) — «Металург» (Запоріжжя). 2:0. Рефері — Даньковський (Київ). Голи: Мораєс, 36, 40. На 6-й хвилині Прийомов (Запоріжжя) не реалізував пенальті.

«Іллічівець» — «Динамо». 0:2. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Голи: Вукоєвич, 13, Ідейє, 80 (п). Вилучено Макаренка («Динамо», 14, фол останньої надії).

«Карпати — «Металіст». 2:4. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Бартулович, 10 (п), Зеньов, 23 — Гомес, 6, Гав’єр, 38 (п), 53 (п), 85.

«Ворскла» — «Дніпро». 1:4. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Голи: Чеснаков, 16 — Коноплянка, 68, Зозуля, 80, Матеус, 89, 90+2. Вилучено Ротаня («Дніпро», 61, два попередження).

Бомбардири: Мораєс («Металург» Д) — 19 м’ячів, Адріано («Шахтар») — 18, Девич («Металіст») — 15, Мбокані («Динамо»), Селезньов («Дніпро») — по 13.

Хоч би що там пояснювали, а футбол без глядачів — не футбол. Щоправда, у двох містах уболівальники були присутні, що зафіксовано в протоколах поєдинків. У Львові їх налічувалося 38, а в Полтаві — 280. Либонь, то були передовики виробництва або ще якісь відзначені особи. Варто віддати належне полтавчанам, котрі вигукували патріотичні гасла і співали Державний гімн.

Кілька матчів туру відбулося на нейтральних полях. На вже забутому «Метеорі» у Дніпропетровську донецький «Металург» грав із «Металургом» із Запоріжжя. Маріупольський «Іллічівець» приймав на столичному НСК «Олімпійський» київське «Динамо». А луганська «Зоря» в Черкасах зустрілася з донецьким «Шахтарем». І, либонь, ініціаторами проведення матчу на Центральному стадіоні в місті на Дніпрі виступили саме «гірники».

Мабуть, досить гарної якості поле, з яким донечани познайомилися нещодавно під час півфінальної кубкової баталії з місцевим «Славутичем» — командою третього дивізіону, припало їм до душі. На ньому підопічні Мірчі Луческу почувалися досить комфортно. А ще київський рефері Арановський зафіксував досить сумнівний фол останньої надії з боку воротаря номінальних господарів Шевченка. Показав йому червону картку та ще й пенальті призначив, який реалізував Адріано. На думку тренера луганчан Юрія Вернидуба, гру було зламано.

Хоча, поступаючись уже 0:2, луганці навіть у меншості не хотіли миритися зі становищем відстаючих, і на останній хвилині компенсованого часу до першої половини зустрічі Любенович забив прямим ударом зі «стандарту». «Зорі» було досить важко йти у наступ, маючи на одного гравця менше. Тому вона зайняла вичікувальну позицію. «Шахтар» також не нагнітав обстановку, а численні подачі з кутових йому нічого не приносили.

Поєдинок міг завершитись унічию, бо футболісти «Зорі» мали кілька слушних нагод зрівняти рахунок. Але змарнували їх. Натомість «Шахтар» провів контратаку практично перед фінальним свистком і Едуардо проставив переконливу крапку в тій зустрічі.

Отже, «Шахтар» — чемпіон країни вп’яте поспіль! І здобув він черговий титул абсолютно заслужено.

А от київське «Динамо», котре вперше за всю історію незалежних чемпіонатів України залишається без медалей, опинившись у меншості також на старті поєдинку на своєму полі, де виступало в ролі гостя, святкувало перемогу. Для того, щоб хоч трохи реабілітуватися в очах численних прихильників «біло-синім» бажано виграти Кубок країни.

Відомо тільки, що фінальний матч цього турніру відбудеться 15 травня і зустрінуться «Шахтар» та «Динамо». А от на якому стадіоні — це питання мав вирішити вчора виконком ФФУ. От тільки дуже хотілося б, щоб на трибунах були вболівальники.

До речі, майбутній кубковий поєдинок може відіграти знакову роль у кар’єрі Сергія Реброва, котрий поки що виконує обов’язки тренера знаменитого клубу. Його президент Ігор Суркіс заявив, що готовий призначити Сергія Станіславовича тренером клубу, якщо він зможе виграти почесний приз.

— Із Ребровим тепер у команді добра обстановка, — сказав Ігор Михайлович. — Я був на тренуваннях, гравці його чують. У разі кубкової перемоги дам Реброву шанс. Сядемо і серйозно розмовлятимемо, щоб він продовжив роботу в «Динамо»...

А в чемпіонаті залишився лише один тур. Однак він викликає досить великий інтерес. Адже має визначити срібного призера (претенденти — «Дніпро» і «Металіст»), котрий дістане право взяти участь у кваліфікації Ліги чемпіонів. А також вирішиться доля команди, котра залишить Прем’єр-лігу. Певну фору має «Таврія». Вона хоч і посідає поки що останнє місце, але в разі перемоги вдома над «Іллічівцем» зможе обійти запорізький «Металург», котрий уже завершив чемпіонат.

Фото shakhtar.com і metallurg.donetsk.ua.

Луїс Адріано забив два мя'чі у ворота «Зорі».

Мірча Луческу.

Мораєс — лідер бомбардирських перегонів.