Як чарівну появу Діда Мороза і Снігуроньки сприйняли вихованці Соколинської республіканської загальноосвітньої школи-інтернату І—ІІІ ступенів для дітей, позбавлених батьківського піклування, приїзд до них українських олімпійців — чемпіона Ігор в Афінах, штовхальника ядра Юрія Білонога та бронзової призерки з художньої гімнастики Ганни Безсонової.
А з`явилися гості, як і годиться казковим персонажам, з велетенськими пакунками найрізноманітніших подарунків дітворі, зі спортивним інвентарем. А ще вони вручили 25 тисяч гривень від організаторів цієї зворушливої акції — відомої компанії «Київстар» — національного мобільного оператора.
Її представники, очолювані менеджером Віктором Гоцуленком, розповіли: соціальна ініціатива компанії на українських олімпійців «Разом переможемо!» — продовження політики соціальної і психологічної підтримки тих, хто її потребує найбільше, — дітей-сиріт та дітей-інвалідів.
Програма здійснюється у дитячих будинках та спеціалізованих інтернатах дев`яти регіонів країни. Головна мета заходу — на прикладі «зірок» спорту вселити дітям віру в себе, впевненість у своїх можливостях, стерти у їхній свідомості стереотип «не такий, як усі», допомогти знайти точку опори в житті.
Кримський етап доброчинної акції засвідчив: вибір для взірця і наслідування саме українських олімпійців діти півострова зі складними долями сприйняли із захопленням. Адже визначні спортсмени — сильні та вольові люди. А дітям, обмеженим у можливостях через хвороби чи відсутність батьківської опіки, особливо потрібна підтримка «зірок» спорту.
Під час щирого спілкування з чемпіонами діти переконалися, що їхні гості —звичайнісінькі люди. Просто вони багато працювали, завжди мріяли про високу мету й дуже прагнули її досягти. Це під силу і знедоленим дітям. Вони відчули, що потрібні, що ними цікавляться, про них турбуються, зокрема і їхні кумири.
У Соколинському інтернаті (колишній палац князя Юсупова з добудованим згодом приміщенням школи та їдальні) виховуються 225 учнів із малозабезпечених та багатодітних сімей з усіх районів Криму. Життя дало цим маленьким громадянам небагато шансів. Однак гуртом їм можна допомогти...
Діти просто засипали запитаннями олімпійців. Найбільше цікавило їх, якими рисами характеру мусить володіти спортсмен. На що Юрій Білоног відповів так: «Це звичайні риси — сила волі, здатність себе контролювати, прагнення перемоги, сміливість. Вони не даються людині від народження, їх потрібно розвивати в собі, настійно виховувати. Ніхто, крім самого себе, цього не зробить. Тобто кожен свій успіх робить сам».
А Ганна Безсонова наголосила на тому, що свою життєву перемогу треба виборювати щодня, незважаючи на обставини долі.
Вихованці школи брали автографи у знаменитих друзів, разом фотографувалися, показали свій спортивний і тренажерний зали, де працюють численні секції. Похвалилися почесними грамотами, що їх вони вибороли на районних змаганнях. Влаштували шанованим гостям великий концерт.
Діти казали щире «спасибі» за сердечність та увагу людям, до яких одразу прикипіли серцями, звірялися, що відтепер завдяки цій дружбі житимуть веселіше, впевненіше, осмисленіше, старанніше вчитимуться й обиратимуть лише чесні життєві шляхи.
Директор інтернату Микола Григорович Туз щиро дякував шефам за увагу й відчутну допомогу. На жаль, зазначив він, таких благодійників, як «Київстар», нині обмаль.
Гості, у свою чергу, запевнили, що зміцнюватимуть дружбу, яка народилася. І наступний їхній візит з приємними сюрпризами не забариться...
Крим.