* Україна одержала перший транш кредиту в рамках програми стенд-бай обсягом 3,19 мільярда доларів США — не грішми єдино.

* Західні експерти прогнозують зростання податкових надходжень — про передумови.
* Середня ціна на газ в Україні може становити 380 доларів США — про логіку здорового глузду.
Стабілізаційний, невідкладний...
Перелік визначень першого траншу кредиту від МВФ обсягом 3,19 мільярда доларів США можна продовжити — рятівний, підйомний, антикризовий тощо. Якщо комусь спаде на думку, що ці гроші можна банально «проїсти», то це навряд: подвійний дефіцит (держбюджету і платіжного балансу) не залишає іншого вибору, як подбати бодай про його скорочення. Це підтвердили і в Нацбанку: близько 
2 мільярдів піде на покриття дефіциту бюджету, 1 мільярд доларів — у золотовалютні резерви.
Як на мене, співпраця з МВФ у стабілізації економічних процесів важливіша за гроші. По-перше, тому що уряд виконує рекомендації міжнародних фінансових організацій, які виводили з економічної кризи не одну країну. По-друге, перший транш підтверджує одержання цього року від МВФ понад 7 мільярдів доларів кредитів (нагадаю, загальна сума кредитної програми в березні 2016-го сягне близько 17,1 мільярда доларів США). Щоправда, з двома застереженнями. МВФ кредитуватиме Україну тільки в разі, якщо її уряд не зійде з дороги економічних реформ, і лише, якщо влада «втихомирить» безглузде протистояння та імпортовану агресію на сході країни. По-третє, початок кредитування України з боку МВФ розблоковує вже заявлену фінансову підтримку з боку інших організацій і країн. Недарма помічник міністра фінансів США передбачає, що Україна вже у травні може одержати додатково 2,7 мільярда доларів США від ЄС, США, Японії, Канади, Світового банку. Дуже на часі.
Передумови для оптимізму
Ґрунт для оптимізму шукати слід не в грошах, а в намірах, які дають підстави МВФ прогнозувати зростання прибуткової частини держбюджету-2014 до 677,3 мільярда гривень. Західні експерти прогнозують, що передумовою такого зростання стануть додаткові надходження, зокрема, від оподаткування доходів і прибутку, а також від ПДВ. Підстави для того очевидні — сила силенна невиправданих пільг і податкових ям, тіньових схем тощо. І це ще не все. Попри понад два десятки наявних податків, лише чотири з них формують до 80 відсотків надходжень — така диспропорція свідчить про неабиякі резерви в податковій сфері. Нарешті, податкові надходження у квітні могли бути значно більшими, якби на сході країни панувала стабільність.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив про намір скоротити кількість податків до мінімуму — це ще один стимулятор економічного розвитку, який, поза сумнівом, привітає і МВФ. Бо це не тільки спосіб активізувати ділову активність, а й виправданий метод боротьби з корупцією.
Захід і Росія уже прицінилися
І ще про один дуже важливий висновок від МВФ. Там вважають, що цього року Україна одержуватиме газ за середньою ціною 380 доларів США за тисячу кубометрів. Саме така цифра закладалася у кредитну програму для України. Все логічно, якщо виходити зі сталої динаміки споживання блакитного палива, кон’юнктури спотових цін, вартості російського газу для України в першому кварталі (268,5 доларів США за тисячу кубометрів) і присутності знижки в 100 доларів США, одержаної за угодою про базування Чорноморського флоту. Може, експерти з МВФ знають щось таке, чого не знають наші експерти? Нічого подібного. І російські експерти також очікують зниження ціни на газ для України, але вже з наступного року. Причина — зниження нафтових цін, до яких прив’язані газові.
Мало того, Мінекономіки РФ очікує також і зниження споживання російського газу в Україні — з наступного року до 20 мільярдів кубометрів проти 25,8 мільярда кубометрів торік.
Знову ж таки військова експансія біля українських кордонів, нав’язаний Україні синдром сепаратизму, аморфна позиція до руйнівних процесів у економіці (за рідким винятком) представників великого капіталу ставлять під сумнів логічний розвиток подій. Однак здоровий глузд переможе, і фінансова підтримка від світової спільноти на це вказує однозначно.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.