Хотів би через газету звернутися до міських та сільських рад Рівненщини стосовно активізації громадських робіт цього року. Адже така форма зайнятості є важливою не лише для безробітних, а й для територіальних громад у цілому.
Ще кілька років тому Рівненська область була в Україні одним із лідерів організації громадських робіт. Наприклад, у 2012-му в громадських роботах, оплачуваних за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, в області брало участь понад 7,7 тисячі громадян. На оплату їх праці використано майже 11 мільйонів гривень Фонду. Після участі в громадських роботах 2,5 тисячі незайнятих громадян отримали постійні місця роботи. І дуже важливо те, що така форма зайнятості надзвичайно ефективна для розвитку соціальної сфери, вирішення потреб громад та наповнення місцевих бюджетів.
На жаль, нині організація громадських робіт стала проблемною через недостатній рівень фінансування з місцевих бюджетів. Зміни у законодавстві, що вступили в дію з 2013 року, передбачають пропорційне фінансування громадських робіт: сума видатків з Фонду залежить від місцевих бюджетів. Відтак, протягом минулого року в області до таких робіт було залучено 2,2 тисячі безробітних та використано 1,2 мільйона гривень коштів Фонду. Майже півмільйона гривень Фонду на ці цілі залишилися не використаними через неспроможність фінансування з місцевих бюджетів.
Особливо актуальною нині є допомога сім’ям, члени яких загинули, постраждали або беруть участь в АТО. Одним із реальних варіантів такої підтримки є громадські роботи.
На нинішній рік на Рівненщині на проведення громадських робіт передбачено 1,3 мільйона гривень коштів Фонду та планується залучити до них понад 2,2 тисячі безробітних. Тому вкрай необхідним є прийняття сесіями місцевих рад відповідних програм та рішень про виділення коштів на організацію громадських робіт.
 
Іван ТКАЧУК, депутат Рівненської обласної ради, директор Рівненського обласного центру зайнятості.