Настрій Майдану за останні дні коливається між двома новинами: доброю і поганою. Втім, останнє можна кваліфікувати й по-іншому — відсутність новин про поступ «помаранчевої революції».
Учасники акції протесту, особливо ті, що днюють і ночують на Хрещатику, втомилися фізично та морально. І виснажують їхні сили не так холод та дошкульна вологість, як нескінченне відтермінування перемоги, яка «вже ось-ось у наших руках». Це підштовхує активістів до «вільнодумства»: «Якщо нашим лідерам, — кажуть вони, — забракло рішучості, ми покажемо їм приклад радикалізму...»
Під час спілкування з Майданом Віктор Ющенко заявив, що «Наша Україна» і БЮТ не заперечують необхідності проведення політреформи і виконають взяті на себе зобов’язання, але «сьогодні треба насамперед дбати про унеможливлення фальсифікації виборів, а не шукати способу, як внести зміни до Конституції». У неділю лідер «Сили народу» оголосив також про початок тритижневого передвиборного марафону.
У неділю до громадян, які зібралися на Майдані, звернулися 12 святих отців різних конфесій та віросповідань — православних, греко- та римо-католиків, мусульман, лютеран, іудеїв, протестантів... «Пізнайте правду, і правда визволить вас», — такий був лейтмотив їх звернень до народу, і ці слова якнайліпше характеризують прагнення людей. «Випробування, які посилає нам Господь, мають бути подолані, щоб ми вийшли з них чистішими, мудрішими та сильнішими», — сказав муфтій Духовного правління мусульман Криму Еміле Ефенде. Святі отці та Майдан спільно помолились за Україну...
Тим часом «Пора» оголосила про «спорудження» «Мосту дружби: Київ—Донецьк». «Влада штучно поділила нас на Захід і Схід. Але ми єдина нація, ми — українці, у нас спільні мрії, радощі і тривоги», — сказано в «інструкціях мостобудування». Ініціатори закликали простих людей з різних регіонів країни телефонувати одне одному, обмінюватися думками, інформацією і просто спілкуватися. Для бажаючих спробувати себе в ролі своєрідних народних парламентаріїв формується спеціальний телефонний довідник. Особливо активні ідею реалізували «з коліс»: «Алло, це Донецьк? Вітання з Києва...»
Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.