Минулої суботи в Харкові відбувся Всеукраїнський з’їзд депутатів рад усіх рівнів. У з’їзді взяли участь, за однією інформацією, посланці від 15 областей України, за іншою — від 17. Тому лунало й таке: заявлено голосно, але не зовсім точно.
З доповіддю виступив голова Харківської облради та облдержадміністрації Євген Кушнарьов.
Які ж ідеї проголосив харківський з’їзд і оформив їх у вигляді резолюції, звертаючись до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів?
Головна — Україна в найближчому майбутньому має облаштуватись як федеративна держава і ділити свій національний дохід по федеральних землях пропорційно їх внеску в загальний державний котел. «Ми не хочемо більше накривати багатий стіл для всіх і залишатися при цьому під час трапези офіціантом з рушником на руці», — говорив один із делегатів.
У резолюції також зазначено, що регіонам треба повернути справжню народну владу в особі рад, які формуватимуться шляхом виборів і матимуть повноваження для створення виконавчих органів.
Крім того, з’їзд наголосив, що «рішення Верховного Суду України про повторне голосування політично заангажоване, яке втручається в компетенцію Центральної виборчої комісії». З’їзд наполягає на тому, щоб оцінку цьому рішенню дав Конституційний Суд.
Серед невідкладних заходів харківський з’їзд назвав також здійснення конституційної політичної реформи і закликав обох кандидатів на вищий державний пост відмовитися від участі в чергових президентських перегонах. «Україні і світу потрібний легітимний президент. Після всього, що відбулося в країні, жоден із кандидатів уже не зможе бути президентом, який об’єднуватиме, а не роз’єднуватиме країну», — пролунало на з’їзді.
 

Харків.