Валерій СТАХОВ, голова Козятинської райдержадміністрації (Вінницька область):
— За попередніми розрахунками, нинішнього року сільгосппідприємства нашого району матимуть приблизно 17 мільйонів гривень прибутків. Але перспектива у селян дуже примарна. Уже пішли вгору ціни на пальне, міндобрива, засоби захисту рослин. Один лише приклад: досі селітру купували по 800 гривень за тонну. І то ціна видавалася, як-то кажуть, космічною. А що тепер казати, коли за ту ж кількість уже треба платити 1160 гривень?! Найважче почуватимуться малі фермерські господарства. Вони й так ледве зводять кінці з кінцями, а що буде далі?..
Леонід БАБИЧ, начальник управління ринків продукції тваринництва та координації розвитку галузей, заступник начальника головного управління сільського господарства і продовольства Житомирської облдержадміністрації:
— Ми щодня аналізуємо перебіг справ в аграрному секторі області — ситуація там керована. Селянин не може залишити ненагодованою худобу чи не подоїти корів. Закупівельні ціни на молоко та м’ясо для сільгосппідприємств різних форм власності залишаються стабільними. До того, що різко зросла вартість м’ясопродуктів у роздрібній торгівлі, сільгоспвиробники непричетні: таку ситуацію створили перекупники — ті, кому на руку нестабільність. Ми вже два місяці організовуємо щосуботи ярмарки в Житомирі, інших містах, щоб люди могли придбати продукти безпосередньо у виробників, дешевше. Підтримуємо введення ліцензування експорту м’яса, що допомагає загальмувати зростання цін.
Комплекс сільгоспробіт здебільшого завершено, тому пального село сьогодні використовує менше. Але потрібно поступово створювати його запас на весну, коли треба буде виходити в поле. А ситуація в банках непокоїть. Міняється курс євро, долара. Це викликає тривогу в душі селянина. Бо все відобразиться зрештою і на вартості пального та всього іншого, що потрібно селянину, і на відсотках, які треба буде платити за кредити. За підсумками нинішнього року аграрний сектор області вперше за останні роки має бути прибутковим. Рентабельними стали і молочна галузь, птахівництво, свинарство. Збитковим залишається поки що виробництво м’яса великої рогатої худоби, але й у цій галузі відбуваються значні зрушення. Тому селяни за стабільність, виважену економічну політику, щоб не довелося знову говорити про суцільні збитки.
Павло ПОНОМАРЬОВ, перший заступник начальника головного управління сільського господарства і продовольства Луганської облдержадміністрації:
— Проблем у селян поки що немає. Вони працюють, а не мітингують. Державну підтримку, яку обіцяв уряд, ми продовжуємо одержувати. А от постачання худоби із західних регіонів цілком припинилося. У зв’язку з цим ми активізували роботу із закупівлі в своєму регіоні. Підприємства області з переробки сільгосппродукції працюють у нормальному режимі. Зазнають труднощів і фірми, що постачають селянам мінеральні добрива. Вони не можуть сьогодні взяти банківський кредит. Але ми з цього приводу особливо не хвилюємося. Час поки що є.