Учора консультативно-дорадча рада з питань місцевого самоврядування при Голові ВР обговорила постанови парламенту від 27 листопада та 1 грудня і рішення місцевих рад і органів виконавчої влади, які закликали до сепаратизму. Однак, скажімо, голова Донецької облради Борис Колесніков вважає: рішення, прийняте у Сіверськодонецьку, — це другий етап консттуційної реформи. На його думку, єдиний цивілізований вихід із нинішньої кризи — створення федеративної республіки з рівноправними 27 суб’єктами. Із такою думкою не погоджувалися представники інших регіонів. Голова Житомирської облради Архип Войтенко назвав рішення з’їзду «явним сепаратизмом і закликом до розколу країни».
Представники місцевого самоврядування стурбовані також упровадженням політреформи. Вони одностайні: незалежно від того, хто призначатиме голів обласних та районних адміністрацій, ситуація мало в чому зміниться. Однак строк упровадження змін — у вересні 2005 року — представники місцевих органів влади вважають цілком прийнятним.
А Голова ВР Володимир Литвин зазначив, що нині маємо проблему довіри між політичними силами і компроміс дається дуже складно. Тому головне завдання — узгодити позиції, які консолідують суспільство і знімуть протистояння.