Угоду про співробітництво між Рахунковою палатою України та Національним аудиторським офісом (НАО) КНР підписали керівники цих відомств під час візиту до КНР української делегації.

Як повідомив автору голова Рахункової палати Валентин Симоненко, документ розрахований на чотири роки з наступною пролонгацією. У ньому, зокрема, йдеться про проблему підготовки професійних кадрів.

Угода передбачає також обмін методикою і методологією проведення аудиту. Незважаючи на те, що цей складний процес будується на правовій системі кожної конкретної держави, він має загальні підходи і форми роботи. Двадцятидворічний досвід НАО Китаю видається дуже цінним для Рахункової палати України, котра має за плечима сім років роботи. Натомість щодо аудиту природоохоронних заходів і загалом всієї екологічної політики в державі Україна випередила КНР, яка щойно починає серйозно займатися цією проблемою.

Майже два роки тому в Україні була побудована своя система комп’ютерного забезпечення, котра дає змогу одержати інформацію про рух бюджетних коштів у будь-яких напрямах у режимі «сьогодні на сьогодні». Китайські колеги були в Києві й ознайомилися з цією системою, однак з часом просунулися далі і сьогодні мають програмний продукт, яким готові поділитися і з українськими колегами. Отож тут маємо взаємовигідне співробітництво.

Це перший такий документ, укладений між головними аудиторськими органами двох країн, хоча співробітничають вони з 1999 року: здійснювався активний обмін фахівцями, у Київ з візитом приїжджав генеральний аудитор НАО Лі Цзіньхуа.

Підписана в Пекіні угода є всеосяжною на відміну від подібних домовленостей, що існують в України з Росією, Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Болгарією і передбачають взаємодію у формі паралельних і спільних аудитів за окремими напрямами.

Ольга ТАНАСІЙЧУК (спеціально для «ГУ»).

Шанхай.