Поштова служба Німеччини, мабуть, установила новий світовий рекорд з тривалості доставки кореспонденції адресату. Лист прийшов за призначенням з 286-річним запізненням.
У цьому листі, який датовано 1718 роком, глава Лютеранської церкви міста Ейзенах доручає духівництву прилеглого міста Остхейм вибрати нового священнослужителя на місце глави місцевої церковної громади, що помер. Але помилково лист було доставлено в інший Остхейм, розташований неподалік від Франкфурта, де він осів у міському архіві.
Через майже 300 років історик з того Остхейма, що мав одержати листа, 73-річний Карл Шнайдер знайшов помилку, обговорюючи архівні матеріали з колегою з іншого Остхейма, куди його було доставлено. Шнайдер зіставив дані з іменами і подіями з історії свого міста, після чого лист, нарешті, надійшов за призначенням.
Цікаво, що на зорі діяльності поштової служби Німеччини кореспонденцію доставляли адресатам разом з хурами торговців худобою, водночас як королівська пошта охоплювала лише великі міста.
«Можливо, це найбільш ранній приклад доставки листа не тому адресату. Але, зрештою, ця помилка не занадто вплинула на хід історії. Наш Остхейм все-таки одержав нового священика, незважаючи на те, що лист було загублено», — розповідає Шнайдер.