У зв’язку з останніми подіями, що відбуваються в Україні, фракція комуністів у Верховній Раді України вважає за необхідне заявити таке 
Політична криза у державі, спровокована силами, які прагнуть за підтримки Заходу здійснити антиконституційний переворот, вдаючись до протизаконних, насильницьких дій, набула вкрай небезпечного характеру.
Не чекаючи рішення Верховного Суду України, який має дати оцінку законності рішення Центральної виборчої комісії про встановлення результатів другого туру президентських виборів, ці сили заблокували приміщення Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента і паралізували їх роботу. Країна фактично опинилася без управління. Це вже призвело до дезорганізації виробництва, загрози фінансової кризи, паралічу в економіці, що створює реальну загрозу суверенітету України, конституційному ладу і національній безпеці держави. Руйнуються засади державності України.
Під загрозу поставлені своєчасна виплата пенсій, заробітної плати, стипендій і допомог, подача тепла у квартири, лікарні, навчальні заклади.
У цій обстановці сили, які згуртувалися навколо верховодів «Нашої України», користуючись бездіяльністю гаранта додержання Конституції — Президента України Л. Кучми, прагнуть нав’язати Верховній Раді, всупереч волі більшості депутатського корпусу, прийняття рішень, які брутально порушують Конституцію і закони України, вивести роботу Верховної Ради України за межі правового поля.
Усе це відбувається в умовах фактичної блокади, безпрецедентного тиску і ультимативних погроз на адресу депутатського корпусу. Водночас в країні нагнітається антикомуністична, русофобська істерія. Мають місце факти терору проти активістів нашої партії.
Ми розуміємо, що задуми антиконституційних сил полягають у тому, щоб, дезорганізувавши роботу всіх гілок влади, усіх управлінських структур, вкинути країну в хаос і, скориставшись цим, захопити владу.
З урахуванням цих обставин, а також того, що принципова і послідовна позиція нашої партії і фракції є предметом політичних спекуляцій, оскільки вона не влаштовує прихильників як провладних, так і так званих опозиційних кандидатів, фракція комуністів вважає за неможливе брати участь у засіданнях Верховної Ради до відновлення нормальних умов для її роботи. Ми висловлюємо рішучий протест проти такої обстановки у парламенті, коли ігнорується воля народних депутатів і брутально порушується Регламент.
Наша позиція чітка, чесна і послідовна. Ми виступали і виступаємо проти намагань кримінально-олігархічних кланів, які схопилися між собою, зберегти нинішній злочинний режим. Ми виступаємо за повернення влади трудящим, за встановлення справжнього народовладдя і неухильне додержання прав і свобод громадян. Виходимо з того, що реальним шляхом до стабілізації обстановки і утвердження нормального порядку в Україні є здійснення реформи системи політичної влади і скасування інституту президентства.
Ми виступаємо за збереження суверенітету і єдності України, проти спроб диктувати її внутрішню і зовнішню політику, від кого такі спроби не виходили б.
Ми не допустимо того, щоб Україну, її народ розділила стіна, яку зводять антиконституційні сили.
Ми виступаємо проти будь-яких антиконституційних дій, в тому числі проти створення так званого «комітету національного порятунку» —українського витвору так званого «ГКЧП», видання ним «декретів», створення так званої «народної самооборони», затвердження «польових командирів», що є прямим порушенням Конституції України.
Ми закликаємо громадян України, насамперед молодь, усвідомити, що вас, ваше справедливе обурення трагічними результатами правління нинішнього режиму намагаються використати для того, щоб передати владу тим, хто ще з більшою запопадливістю виконуватиме волю західних хазяїв для поглиблення капіталістичної реставрації та встановлення в Україні фашистського режиму.
Фракція вимагає від засобів масової інформації, насамперед від редакцій всіх телеканалів і радіостанцій, надати можливість представникам нашої фракції довести до громадськості нашу позицію.
Петро СИМОНЕНКО, керівник фракції.