Фронтовик Другої світової війни Григорій Миргородський (на знімку) у мирний час занотував свої спогади у віршованій формі. Так прагла його душа, нехай не досконалими, але щирими рядками розповісти про село, згорьовану матір-колгоспницю, загиблих побратимів. А ще —донести до наступних поколінь справжню, жорстоку правду про війну. Про ті часи, коли за злочинні провали і прорахунки воєначальників відповідали своїми життями солдати...

Поезію Григорій любив з дитинства. Адже народився на батьківщині Кобзаря у селі Керелівка-Шевченкове. Хотів сам писати «стовпчиками», та голод, довоєнна виснажлива праця надовго притлумили юнацькі пориви.

До армії хлопця призвали майже за рік до початку війни. Про це він написав через десятиліття у поемі-спогаді:

Як яблука у вересні соком 

наливалися,

Молоді хлопці ще безвусі 

служить призивалися.

Проводжала вдова тоді 

вже другого сина,

Щоб захищав, як доведеться, 

рідну Батьківщину.

Аж до млина мати 

шкандибала,

Всю дорогу вона у сльозах 

сина наставляла:

«Служи, сину, чесно, слухай   

 командирів,

Так, як слухав у колгоспі 

своїх бригадирів».

Випровадила на битий шлях, 

стала, сльозу зронила,

Побажала легко служити 

і перехрестила...

Почав Григорій Миргородський військову службу у складі стрілецького полку в літніх таборах Псковської області. 22 червня 1941 року почули повідомлення, що почалася війна, німці вже бомбардували Київ. Солдатам видали боєприпаси і відправили назустріч смерті — на озброєних до зубів фашистів. Напоролися на німецьку розвідку, відбилися. Але потім комбат сказав, що всі вони потрапили в оточення.

Два тижні по лісах голодні 

ходили,

Навіть дивуюся, як ноги нас 

бідолашних носили.

А фрици вперто наступали. 

Комбат і замполіт десь 

поділися.

Все літо ми відступали,

Все літо вбитих залишали.

Легкопоранених усіх 

підбирали,

Зброю нести їм допомагали.

Кого перев’язали, кого ні —

Лежать, стогнуть у бур’яні.

Один стогне: «мамо, спасай»,

Другий стогне: «мамо, 

прощавай»,

А той просить: 

«братці, добийте

І уклін сім’ї передайте».

Лежать безногі і безрукі,

За що терпіли такі муки?!

Лежать небриті і немиті,

Нічим очі не накриті.

Дощі нещасних умивали,

Вітри умитих витирали.

І хто й коли їх поховає —

   Один Господь знає.

Відступали по болотах, голодні, змучені. Їли цвіт конюшини. Коли натрапили на поле з картоплею, то хоч трохи підживилися. Як діставалися якогось села, просили в людей дати щось поїсти. В лісі натрапили на партизанів. Але ті поставилися до червоноармійців вороже, навіть побили і відібрали останню теплу одежину — шинелі.

Коли дісталися до своїх, отримали тавро зрадників. За те, що не вбили самі себе, а потрапили в оточення. Григорія кинули працювати на шахту. Півтора роки відкачував воду та добував вугілля під землею. Жили невільники-шахтарі у холодному бараці, спали на бетоні. Їсти їм давали варену кропиву та пріле зерно. Потім бригаду розформували й усіх відправили на фронт.

Григорія Миргородського поставили навідником гармати 6-го окремого винищувального протитанкового дивізіону. На той час у війні вже відбувся перелом, покращилося забезпечення фронту. Тож був одягнутий у куфайку, ватяні штани, шапку-вушанку. Поверх всього у бійців — маскувальні халати, в руках — автомати. А наступати легше, ніж відступати! Відчайдушно громили ворога проклятого. Навкруги було свинцеве пекло!

Гармати котимо без коней 

уперед стволами,

Заряджаєм і без наводки по 

ворогу стріляєм,

Пхали, хекали й котили, 

на руках носили,

Було тоді в кожного з нас 

по дві конячі сили.

Назавжди запам’яталося, як форсували холодну річку. Перед цим комдив налив усім по півкухля горілки. І пішли хлопці у крижану воду. Брели по шию у воді, на плотах переправляли гармати. Як вибралися — знову дали випити по півкухля. Обсушилися, і погнали ворога. Бачили спалені села. Дізналися, що за непокору багатьох людей німці живцем скидали в криниці, що молодь відправили до Німеччини в рабство.

Вибігають люди з лісу, 

червоним махають,

Старі плачуть, а дівчата 

без стида цілують.

Поцілувала і мене тоді 

дівчина чорнява.

Спасибі їй — вперше 

в житті так близько 

стояла.

На ходу ми роздавали 

старикам махорку,

Хлопчикові я дав зірку,

дівчинці — тушонку.

А дівчатам нема що дать — 

в них адрес просили,

А бабусі вже старенькі 

нам спини хрестили.

Восьмого березня 1944 року, під час наступу на Псков, дістав поранення осколком у праву ногу. Але шкандибав далі. 22 квітня у ту ж саму ногу вдруге поранили розривною кулею. Товариші перев’язали і залишили лежати на дорозі. Самі пішли далі в наступ. Цілу ніч непритомний мокнув під дощем на сирій землі. Потім їхала польова кухня, підібрали його, відправили в медсанбат. Там зробили операцію, вливали кров. З допомогою милиць зіп’явся на ноги вже коли лікувався у шпиталі Читинської області. Потім комісували з другою групою інвалідності.

Після війни Григорій Васильович повернувся в рідне село Керелівку-Шевченкове. Вибачився перед ненькою, що прийшов без відзнак і медалей. Матуся плакала і дякувала Богові, що повернувся живим...

П’ять разів сади осінні 

соком наливались,

Лиш третина хлопців 

із війни повертались.

Верталися на милицях, 

з пустими рукавами,

А деякі верталися 

з темними очами...

Прийшов з війни і удовин 

син з руками й ногами,

Зустріла мати на порозі — 

облила сльозами.

Поглядає непомітно 

на синові груди

І думає згорьована: 

«не вибився в люди».

— Не приніс я, мамо, 

ні орденів, а ні зірки,

Тільки приніс я у ногах 

ворожі осколки,

Приніс я у душі борозну 

неправди...

Усе життя шукав Григорій Миргородський відповідь на питання — чому після провальних дій Сталіна і вищих воєначальників на початку війни, їх, тисячі простих солдат, назвали зрадниками, принизили їх й під конвоєм відправили на шахти? Вони ж не були ні боягузами, ні панікерами, присягу не порушували... Відповіді так і не отримав.

Інвалідність не продовжував — потрібно було працювати. Був у колгоспі механізатором. Одружився. З дружиною виховали чотирьох дітей — таких же порядних, працьовитих, як і самі. Діти й онуки доглядали батьків до їх останньої дороги у вічність. А тепер читають поетичну сповідь солдата. Ніби знову слухають тиху, щиру і правдиву розповідь про пережите. Слухають і задумуються над тим, чому пережите їх батьком і дідом стукає у їх домівки знову...

Володимир ЧОС, Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

Фото з архіву родини Миргородських.