Ранкове і денне засідання 3 грудня
Під час ранкової «розминки» депутати емоційно оголошували своє бачення врегулювання політичного конфлікту. «Наша Україна» запропонувала змінити порядок денний і протягом найближчих двох вихідних днів прийняти зміни до законодавства про вибори Президента, сформувати новий склад ЦВК, до якого увійшло б по п’ять представників від кандидатів на найвищу державну посаду Віктора Ющенка, Віктора Януковича і Голови Верховної Ради Володимира Литвина, затвердити новий склад уряду народної довіри, визначити день повторного голосування тощо. Соціалісти з метою уникнення політичної кризи запропонували кандидатуру їхнього лідера Олександра Мороза на посаду Прем’єр-міністра. А комуністи взагалі наполягали насамперед здійснити політичну реформу, визнати вибори недійсними і всю владу передати Верховній Раді. А Ющенку і Януковичу відмовитися від участі у найближчих виборах.
Народні депутати проголосували за проект постанови «Про перенесення парламентського слухання «Про здійснення судово-правової реформи в Україні». А також внесли зміни до календарного плану проведення шостої сесії ВР четвертого скликання. Ним, зокрема, передбачено проведення вчорашнього вечірнього засідання, а 4 і 5 грудня — засідань погоджувальної ради, ранкового та вечірнього пленарних засідань. З уточненням: ранкове засідання 4 грудня розпочнеться о 12-й годині.
Комуністи запропонували звернутися до Президента України, який має відкликати український миротворчий контингент з Іраку. Відповідна постанова з формулюванням, за наполяганням комуністів, «у зв’язку з різким загостренням ситуації в окупованому американо-британською коаліцією Іраку, що вже призвело до безпосередньої участі українських миротворців у бойових діях», була прийнята. Цього самого дня парламентарії ухвалили постанову про заходи щодо недопущення подальшого розвитку фінансової кризи та згортання грошових розрахунків між підприємствами та державним бюджетом України. Проектом пропонується доручити Кабінету Міністрів внести зміни до законів з метою встановлення мораторію на підвищення цін на внутрішньому ринку на товари промислово-побутового виробництва, зафіксувавши ціни на рівні 30 листопада 2004 року, та розробити систему контролю за додержанням мораторію на підприємствах усіх форм власності.
Комуністи вимагали точніше сформулювати порядок денний на вихідні і долучити проект змін до Конституції. З цим погодилися депутати і до 12-ї години, на яку було призначено засідання спеціальної комісії з внесення конституційних змін, розійшлися по фракціях для обговорення пропозицій.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради поінформував про вихід із групи «Союз» народного депутата Віктора Кириллова та з фракції «Трудова Україна» — Ігоря Шарова, Леоніда Сергієнка, Олександра Кузьмука, Олександра Буряка, Сергія Буряка, Таріела Васадзе, Дмитра Рудковського, Федора Шпига, Олександра Єдіна. Останній увійшов до «Єдиної України».
Володимир Литвин також повідомив, що 3 грудня —Міжнародний день інвалідів, встановленням якого світове співтовариство засвідчило свою увагу до обділених долею людей. Піднесено на найвищий щабель проблеми інвалідів і надання їм рівних можливостей. Голова ВР зазначив, що вдосконалення національно-правової бази щодо соціального захисту та реабілітації інвалідів постійно перебуває серед пріоритетів нашої держави, зокрема і Верховної Ради. Так, протягом цього року в українському законодавстві відбулися істотні зміни, прийнято низку нормативно-правових актів із зазначеної проблематики. Глава парламенту запевнив, що Верховна Рада зробить усе можливе, щоб люди з обмеженими фізичними можливостями відчували себе повноцінно в українському суспільстві.