Учора Верховний Суд України постановив рішення за скаргою Миколи Катеринчука (довіреної особи В. Ющенка) на бездіяльність Центральної виборчої комісії, дії зі встановлення результатів повторного голосування з виборів Президента України 24 листопада 2004 року та рішення про оголошення Президентом України Віктора Януковича.
Уперше за всю історію незалежності нашої держави цей судовий процес, який тривав п’ять днів, транслювався на телебаченні у прямому ефірі. Політики та юристи (і наші, і закордонні), мешканці наметових містечок, мітингуючі та всі, хто небайдужий до подій, які відбуваються в Україні, протягом цього тижня намагалися спрогнозувати, що визнає суд. Очікували на це рішення не лише кандидати у Президенти України Віктор Ющенко та Віктор Янукович, очікувала вся країна і навіть, можна без перебільшення сказати, очікував увесь світ.
Перед тим, як суд пішов до нарадчої кімнати, представники В. Януковича попросили суд керуватися Законом «Про вибори Президента України», згідно з яким, на їх думку, суд не може скасувати результати виборів по всій країні. Крім цього, представники В. Януковича не визнали доказів, наданих представниками В. Ющенка, хоча визнали, що порушення виборчого законодавства мали місце, але вони були несистемні і немасові. Тим часом сторона В. Ющенка вважає, що порушення були масштабними, системними, і це підтверджується відповідними скаргами учасників виборчого процесу. Представники В. Ющенка просили суд керуватися Конституцією України, яка має пріоритет над Законом «Про вибори Президента України». А Микола Катеринчук, пославшися на те, що ще одні вибори Україна не витримає, і з урахуванням того, що парламент висловив недовіру ЦВК, просив суд визнати В. Ющенка обраним Президентом України на підставі результатів першого туру виборів.
На час здачі газети до друку рішення Верховного Суду України оголошено не було — судді перебували в нарадчій кімнаті. Про зміст рішення ми докладно повідомимо в наступному номері газети.