Студенти Івано-Франківська свого часу протестували проти зростання цін за проживання в гуртожитках. Яка ситуація сьогодні?

 Ігор ЯНКО, голова студентського профкому Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника:

— Наш університет має шість гуртожитків, у яких проживає понад дві тисячі студентів. Залежно від комфортності ціни становлять 180 і 260 гривень за 10 місяців. Винятком є тільки сучасний гуртожиток готельного типу, де проживання коштує 600 гривень, але бажаючих поселитися в ньому більше, ніж місць. Як правило, подорожчання за ліжко-місце пов’язане з тарифами на комунальні послуги. І цей рік не був винятком. У вересні ціни стрибонули до 260—350 гривень, що, на мою думку, цілком виправдано: у гуртожитках проведено ремонти. Однак це викликало нарікання студентів. Після зустрічі їх з ректором тарифи зменшили до минулорічних. Проблем з поселенням немає. На 2005 рік заплановано будівництво нового гуртожитку на 600 місць. Передусім поселяємо сиріт і напівсиріт, дітей з багатодітних сімей, малозабезпечених, з інших областей, сімейних.

Володимир БОНДАРЕНКО, голова студентського профкому Івано-Франківської медичної академії:

— Протягом останніх п’яти років вартість місць у гуртожитках не змінювалася і становила 180 гривень за рік. З вересня за проживання в гуртожитках № 3 і 5 їх піднято до 200 гривень, а в № 6 і № 7, де кращі умови, — до 250 гривень. З п’яти тисяч наших студентів майже половина мешкає в гуртожитках, а це, по суті, всі бажаючі. Специфіка поселення у нас така, що першокурсник вибирає собі кімнату на весь термін навчання, а тому відповідно береже її та майно.

Валентина КАЧАЛА, інженер технічної служби Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу:

— У нас сім гуртожитків, з яких шість — студентські. Плата за проживання в них — 156 гривень за рік, а там, де є лічильники і студенти самі розраховуються за електроенергію, — 84 гривні. У кімнаті, як правило, живе троє-четверо студентів. У всіх гуртожитках зроблено поточні ремонти, а в деякі завезено нові меблі. В них мешкає понад дві тисячі студентів, що, на жаль, менше, ніж бажаючих поселитися.

Записала Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківськ.