Присвячений стосункам у школі тест допоможе татам і мамам розібратися в поводженні їхньої дитини, яка cтала відлюдькуватою.
На запитання варто відповідати «так» або «ні». Підрахуйте кількість позитивних відповідей і згідно з цим прочитайте текстову розшифровку, що стосується вас.
Чи помічали ви, що ваша дитина не любить розповідати про справи в школі?
Чи спостерігали, що вона боїться однокласників?
Чи відомо вам, що на перервах ваша дитина залишається сама?
Чи має дитина перебільшену потребу в дружбі з ким завгодно? Чи не шукає вона симпатій однокласників, на яких колись навіть не звертала уваги?
Чи обвинувачували інші діти вашу дитину в крадіжці?
Чи є в неї образливе прізвисько?
Чи траплялося, що дорогою додому вашу дитину били або принижували інші діти?
Чи часто в школі у вашої дитини відбирають, ламають або крадуть речі?
Чи бувало, що вона без очевидної причини сумує і пригнічена?
Чи болить у дитини живіт або голова, коли потрібно йти до школи?
 
ОЦІНКА:
Якщо хоча б на одне з питань було дано позитивну відповідь, подумайте, чи все гаразд у школі у вашої дитини. Може, в цьому винна не так вона, як ви?
3 — 5 позитивних відповідей — дитина в кризі. Можливо, це і призводить до невдоволення іншими дітьми. Поспостерігайте за змінами, що сталися з вашою дитиною, і тактовно спробуйте поговорити з нею про це. Якщо ситуація здасться вам тяжчою, зверніться до класного керівника. А якщо відчуваєте, що справжні причини не залежать від шкільного колективу, порадьтеся з психологом.
6 — 10 позитивних відповідей. На вашу дитину чинять сильний психічний тиск. Швидше за все, її варто було б перевести до іншої школи. За всіх варіантів спробуйте відверто поговорити з дитиною про свої спостереження.