У Бундестазі відбулися слухання щодо політичної кризи в Україні
Представники всіх фракцій засудили фальсифікацію результатів виборів Президента. Лідери парламентських груп, а також канцлер Німеччини Герхард Шрьодер виступають за проведення повторного голосування. Депутати, котрі побували в Україні після 21 листопада, закликали німецький політикум підтримати демократичні прагнення українців, які захищають свій вибір. Член фракції християнських демократів Клаудіа Нольте привітала «формування громадянського суспільства» в Україні. Водночас заступник голови фракції ХДС/ХСС Ґернот Ерлер, пояснюючи свою симпатію до демонстрантів, наголосив: «Ми підтримуємо людей і демократію, а не когось із кандидатів».
Деякі депутати критикували канцлера Шрьодера за його нерішучість у спробах переконати президента Росії Володимира Путіна, з яким він має дружні стосунки, не втручатися у внутрішні справи України. Голова «зелених» у Бундестазі Катрін Герінг-Екардт, зокрема, закликала колег виробити незалежну політику у відносинах з Україною, яка не визначалася б відносинами з Росією.
Герхард Шрьодер наголосив на відповідальності багатьох сторін за мирне і демократичне розв’язання конфлікту, але вирішальне слово, на його думку, — за українським народом: «Тільки демократичне рішення на основі української Конституції може забезпечити тривалу стабільність, якої потребують люди в Україні, в усій Європі та в Німеччині», — підкреслив він.
Канцлер також висловив підтримку останнім діям російської влади щодо України. Він відзначив: Володимир Путін під час переговорів повідомив, що зацікавлений у мирному та демократичному розв’язанні кризи. На думку канцлера, це є позитивним сигналом. «Останнім часом зроблено багато суперечливих заяв про роль Росії і російського президента, але Росія, як жодна інша країна в Європі, близька до України своєю історією, культурою та мовою й обидві країни — надзвичайно важливі економічні партнери. Росії потрібна єдина Україна», — зауважив Шрьодер.
Тим часом Посольство Німеччини в Україні повідомило, що відбулася телефонна розмова між федеральним міністром закордонних справ Фішером і російським міністром закордонних справ Лавровим щодо ситуації в Україні. Під час розмови глава німецького зовнішньополітичного відомства підкреслив позицію уряду ФРН. Він, зокрема, зазначив, що має бути забезпечене вільне волевиявлення українських виборців, потрібно дотримуватися демократичних принципів, справа не повинна дійти до застосування сили та має бути забезпечена територіальна цілісність України.
Крім того, Фішер заявив представникам преси, що федеральний уряд не ставав після виборів в Україні на бік одного з кандидатів, а висловився на користь демократії. Уряд однозначно підтримує посередницьку роль Верховного представника ЄС з питань політики безпеки та оборони Хав’єра Солани.