Ми вже повідомляли, що 21 січня, перед початком позачергової «бюджетної» сесії Рівненської обласної ради, у фойє з плакатами стояли вихованці та працівники Рівненської обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи «Авангард», які просили депутатів і владу не допустити закриття на Рівненщині 14 ДЮСШ. Адже такі заклади дуже потрібні: вони забирають дітей з «вулиці», гартують волю і здоров’я молоді, а ще — виховують когорту спортсменів, які захищають спортивну честь України на змаганнях різного рівня.

Про те, що змусило людей вийти на пікет, просити слова на сесії облради, розповідає директор Рівненської обласної комплексної ДЮСШ «Авангард» В’ячеслав Корнійчук:

— Тільки у нашій ДЮСШ займається понад двісті дітей різного віку з п’яти видів спорту: художня гімнастика, легка і важка атлетика, теніс, дзюдо. Наші вихованці — члени збірних України, переможці і призери міжнародних змагань, торік троє наших спортсменів стали майстрами спорту. Досі наш заклад фінансувався з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Але 3 січня парламентом були внесені зміни до закону, згідно з яким Фонд уже не фінансує ДЮСШ, а цю функцію перекладено на місцеві бюджети.

Тим часом місцеві бюджети і без того в «дірках», які ледве встигають «латати»: надто багато проблем звалилось останнім часом. Тому дуже сумнівно, що вони витримають фінансування ДЮСШ, які раніше були під фінансовим прихистком Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Адже, крім уже згаданої ДЮСШ «Авангард», на Рівненщині у такому становищі опинилося ще тринадцять спортивних шкіл.

Депутати Рівненської обласної ради на позачерговій сесії вислухали «SOS!» від спортсменів. Але чи вистачить в області коштів для фінансування 14 ДЮСШ (загалом на Рівненщині 44 дитячо-юнацькі спортивні школи), підрахують до 27 лютого — тоді має відбутися чергова сесія Рівненської обласної ради, на розгляд якої планують внести зміни і поправки до щойно прийнятого бюджету на нинішній рік. А тільки для функціонування шести ДЮСШ у Рівному, за словами начальника управління у справах молоді та спорту Рівненської ОДА Віталія Ліпського, потрібно 2,4 мільйона гривень. Допоки влада і депутати будуть зважувати можливості бюджету, всі чотирнадцять ДЮСШ залишатимуться без фінансування. Деякі тренери, не вірячи у перспективу фінансової підтримки їх закладів, навіть уже написали заяви на звільнення.

Рівне.