Після переговорів з опонентами та посередниками-європейцями Віктор Ющенко з’явився на майдані Незалежності. «Сторона Кучми—Януковича запропонувала провести повторні вибори. Ми на це відповіли категоричною заявою — якщо далі фігуруватиме тема повторних виборів, ми припиняємо переговори», — повідомив він своїм прихильникам. Частина наших сусідів по мітингу схвально загукала: «Так!». Ще частина не так гучно висловила «окрему думку»: «Та ми ж наче і так припинили...»
Ідею переголосування другого туру сприйняли майже одностайно. Так само дружно-негативно поставилися до нехтування Віктором Януковичем рішення парламенту про відставку уряду. «Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що сьогоднішня постанова цілком легітимна і відповідає Конституції — уряд у відставці», — наголосив промовець, і Майдан радісно загув: «Туди їх, на політичне кладовище». «Це велика, унікальна перемога сьогоднішнього дня, — продовжив тим часом Віктор Ющенко і запевнив, що «найближчі день-два принесуть розв’язання конфлікту... До цих пунктів переговорів не вистачає рішення Верховного Суду. Якщо воно буде у контексті рішення парламенту, то тоді ми в одному кроці від розв’язання політичної кризи...»
Кандидат від «Сили народу» також звернув увагу мітингувальників на закарпатські події: «26 листопада на стадіоні «Авангард» було обеззброєно тридцять злочинців з автоматами, рушницями... Котрі, перевдягнувшись у нашу форму, планували захопити школу в Ужгороді з вимогою, щоб Кучма і ЦВК прийняли як ультиматум перемогу Ющенка. У разі невиконання обіцяли розстріляти учнів. Це провокація...» — розсекретив плани організаторів «Беслана-2» Віктор Ющенко. Але, найжахливіше, що цих бандитів відпустили на свободу за сприяння влади та керівників силових структур. Отже, гасло «Міліція з народом» потребує не узагальнення, а пильності, — як повідомив учора «Інтерфаксу-Україна» начальник центру громадських зв’язків Закарпатського облуправління міліції Олександр Маківчук, міліція активізувала пошуки членів збройного бандформування, які готували масштабну провокацію та під час затримання вчинили злісний опір правоохоронцям.
Виступ Віктора Ющенка на майдані Незалежності завершився салютом та всезагальним виконанням гімну «Ще не вмерла». Ми чули, як уперше в історії нової України та, мабуть, узагалі в нашій історії, спів заглушав гуркіт залпів. Коли співає Нація, гармати глохнуть.
Пізнього вечора наметове містечко відвідали незвичні гості — зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук із старшою донькою. Можливо, на такий «екстравагантний крок» пішла мода. Віктор Пінчук фотографувався з мешканцями наметового містечка і навіть роздавав любителям «екзотики» автографи. Захопившись «виходом у народ», український владний олігарх необачно підписався під листівкою, яка закликала: «Кучму геть!».
Тим часом народний депутат Юрій Луценко закликав посилити охорону Кабінету Міністрів та адміністрації Президента, щоб «влада, яка йде, не розкрадала народних цінностей». Підставою до такої заяви стали події середи біля «чорного» виїзду з адміністрації Президента на вулиці Шовковичній, 20. Ми прибули туди одразу після повідомлення про затримання сніговозу, яким намагалися вивезти та знищити значну кількість документів, які можуть свідчити про порушення Закону «Про вибори Президента України» та про втручання органів влади у виборчий процес.
Надходить повідомлення про чергове затримання — машиною «Жигулі» з адміністрації Президента намагалися вивезти 111 тисяч гривень. На запитання, де підтверджуючі документи, жінка, котра назвалася бухгалтером, заявила, що їх повезли іншою машиною. Громадську охорону така відповідь не влаштувала і після телефонного дзвінка на Шовковичну знову прибувають депутати і міліція та їдуть до відділку. В цей час у заблоковані ворота пробує заїхати автобус з «Беркутом», проте пікетувальники непохитні. З кабіни виходить кремезний полковник і вимагає старшого. «Старший» — юнак років двадцяти — заявляє, що має завдання не пропускати на територію адміністрації жодного автомобіля, а особливо із міліцією. «У мене наказ, — пояснює полковник, — нам доручено доставити до адміністрації пальне». «У мене також наказ, — незворушно заявляє юнак, — тому ви не зможете тут проїхати». А маніфестанти, почувши, що міліція хоче завезти на територію адміністрації пальне, починають налягати на автобус: «Не дамо завезти бензин, бо там уже з’явився дим і, мабуть, не маючи змоги вивезти документи, їх почали спалювати». Тому вердикт охорони чіткий і конкретний — ніхто нікуди не їде, бо «вже вечір і чесним людям в адміністрації робити немає чого». Через півгодини нове повідомлення — народна охорона затримала трьох осіб, які несли в чемодані 300 тисяч гривень...  

Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК