Дніпропетровськ. Керівники семи виробничо-господарських об’єднань гірничо-металургійної промисловості, президія ЦК профспілки металургів та гірників України виступили із заявою чинити рішучий опір будь-яким намаганням втягувати трудові колективи у політичні баталії, виводити чи вивозити їх на майдани.
Сьогодні гірничо-металургійний комплекс України — це четверта частина внутрішнього валового продукту і майже половина всіх валютних надходжень до країни. Ризикувати таким потенціалом — те саме, що сприяти розвалу держави, — наголошено в заяві.
Микола НЕЧИПОРЕНКО.
Донецьк. «Донецька обласна рада не говорила і ніколи не заявляла про жодне відокремлення. Донецька область хоче бачити себе рівноправним суб’єктом федеративної України», — заявив на прес-конференції голова обласної ради Борис Колесников, коментуючи рішення про призначення обласного консультативного референдуму на 9 січня наступного року.
«Ми не бачимо іншого законодавчого шляху закріплення фінансових ресурсів на місцях», — сказав Б. Колесников. Заклики створити південно-східну державу зі столицею в Харкові, які пролунали на з’їзді депутатів у Сєверодонецьку в неділю, голова обласної ради пояснив так: «Це — заява, а не рішення. Гадаю, у місцевого самоврядування це були емоції».
Питання, які виноситимуть на обласний референдум, будуть сформульовані до 8 грудня. Обласна рада закликала громадян подавати свої пропозиції, над якими працюватимуть групи юристів.
Ліна КУЩ.
Луганськ. Голова Луганської обласної держадміністрації Олександр Єфремов звернувся до членів Європейської Асоціації державних територіальних представників із заявою, в якій сказано: «Ми виступаємо на захист Конституції, діємо в її правовому полі і заявляємо про грубе і цинічне нехтування основних цивільних прав і свобод населення нашої області, котрі проголосували не тільки за Віктора Януковича, а й проти Віктора Ющенка. Ми вимагаємо захисту наших демократичних прав і свобод».
Олександр Єфремов вважає за необхідне звернутися до Європейської Асоціації з пропозицією закликати сили, які підтримують опозицію, схаменутися, відмовитися від протиправних дій, сісти за стіл переговорів і знайти шляхи політичного виходу із кризи, що склалася.
А на порядку денному засідання Луганського міськвиконкому обговорювалося питання про надання статусу суб’єкта федерації південним і східним територіям України. Члени виконкому одностайно проголосували проти проведення референдуму з адміністративно-територіального устрою країни.
Алла АНТИПОВА.