Про особливості «волевиявлення по-донбасівськи» на прес-конференції розповіли голова Донецького обласного осередку «За Україну! За Ющенка!» Віктор Прилепський, його заступник Сергій Баранов та довірена особа Віктора Ющенка в Горлівці, народний депутат другого та третього скликань Анатолій Писаренко.
Сьогодні їхні свідчення приєднано до матеріалів, які «препарує» Верховний Суд. Журналістам залишилося вислухати часом емоційні, але вражаючі розповіді, посилені документами, про «чесні і прозорі» вибори на сході України.
Шантаж на виборців тут чинився ще задовго до першого туру. Але те, що сталося 21 листопада, не має аналогів навіть в історії мафії, запевнили донеччани. «Сезон на полювання зайців починається 14-го, — оголосив, за їхніми словами, голова Допропільської райдержадміністрації Микола Гапич. — За тими, хто підтримує Ющенка, — 21 листопада». І слово чиновника було почуто: на вільнодумців відкрито неприховане і цинічне полювання.
Пану Прилепському не тільки побили вікна та автомобіль: його син після удару арматурою по голові має тяжку черепну травму. Тринадцятирічного внука Анатолія Писаренка, донецького школяра, попередили, що «дідуся стратять», а з усіма родичами «розберуться» за «тяжкий злочин» — підтримку Віктора Ющенка.
«Злочин» полягав у тому, що представники народного кандидата ретельно фіксували всі порушення на виборчих дільницях у регіоні: тиск на волю виборців і членів комісії від опозиції, фізичне усунення від процесу волевиявлення міжнародних спостерігачів, журналістів і представників штабу Віктора Ющенка. «Опозиційні» бюлетені нахабно псували на наших очах, — стверджують співрозмовники, — а хлопці кримінальної зовнішності погрожували спалити незгодних з «волевиявленням» у топках».
— На Донбасі живуть працелюбні й мужні люди, — каже Анатолій Писаренко, — але 60 відсотків з них повністю зазомбовані офіційною пропагандою. Якщо зняти інформаційну блокаду, мої земляки дуже швидко розплющать очі. Треба позбавити Донбас влади криміналітету, який володіє у нас «золотим пакетом акцій», і тоді почнеться відродження нашого краю, який, повірте, нічим не гірший від інших регіонів України.
— Тут залякані, але не всі, — додають його колеги. — Люди не побоялися складати акти про порушення їхніх прав і протестували проти «крадіжки голосів». Їх «пресують сьогодні», погрожують, і не лише погрожують на словах, а й втілюють свої погрози у життя, спалити будинки, згвалтувати доньок, скрутити руки. Хтось відступає, а хтось сподівається на допомогу від центру. Не зрікайтеся своїх співвітчизників...
В урни бюлетені вкидали пачками. Кажуть, вони лежали, як «нові колоди карт, щільно один до одного». Закон про вибори Президента на Донбасі порушували грубо і системно. Але, запевняють співрозмовники, якщо повторний другий тур проводитиметься більш-менш чесно, навіть в умовах інформаційної блокади, мешканці гірничого краю віддадуть як мінімум 40 відсотків голосів за Ющенка. «Шахтарі добре пам’ятають, чий уряд припинив бартери, і вони почали одержувати «живі» гроші. Так само вони знають, хто сьогодні наживається на їхній каторжній праці в нутрощах землі».