Європейський парламент закликає Україну до повторних виборів
Делегація Європарламенту вчора прибула до Києва для участі в урегулюванні кризової ситуації в Україні як посередник. До неї ввійшли 11 депутатів, зокрема заступник голови Європарламенту Яцек Зарижець-Вольський, голова комісії у закордонних справах Елмар Брок, голова делегації у зв’язках з Україною Марек Сивач.
Європейський парламент учора в Брюсселі ухвалив резолюцію, у котрій закликає Україну «анулювати результати другого туру президентських виборів і провести вільні та справедливі повторні вибори за участю міжнародних спостерігачів до кінця 2004 року». Про це повідомляють провідні світові інформаційні агенції. У резолюції є також заклик до Європейського союзу запровадити санкції проти України, якщо влада застосує силу «проти мирного демократичного процесу». Цей документ підтримали всі основні партії Європарламенту.
На пленарному засіданні органу законодавчої влади Євросоюзу його голова Йозеп Боррель представив присутнім голову Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Бориса Тарасюка, якого депутати зустріли оплесками. Парламентарії у виступах підкреслювали, що український народ повинен одержати можливість вільно робити свій вибір, щоб забезпечити належне дотримання демократичних принципів.
Слухання у Європейському парламенті проходили з намаганням віднайти шляхи до врегулювання кризи в Україні, де в політичних баталіях на підтримку обох кандидатів бере участь величезна кількість населення. Принаймні байдужих тут не було. Міністр закордонних справ Нідерландів Атзо Ніколай вважає переголосування у другому турі виборів єдиним виходом із кризи. «Тільки так ми повинні будемо забезпечити їх проведення вільним, справедливим і транспарентним шляхом», — сказав міністр.
Крім того, як повідомив голова Європарламенту Йозеп Боррель, «потепління» начебто розпочалося: напередодні в Києві Віктор Янукович і Віктор Ющенко потиснули один одному руки. Тож для Європи це вже добрий сигнал. Утім, єврокомісар з питань зовнішніх зв’язків Беніта Ферреро Вальднер закликала євродепутатів не підтримувати того чи того кандидата у Президенти, але пообіцяла Україні підтримку в проведенні «справді демократичних виборів». Вона також сказала, що Єврокомісія має намір розвивати партнерство з Україною у рамках політики добросусідства. Хоча, за її словами, нині питання про вступ нашої держави до ЄС не порушується, «однак перед нею не зачиняються жодні двері. Якість цього партнерства залежить від якості демократії в ній».
Щодо питання про те, в який спосіб розв’язуватиметься криза в Україні — шляхом повторного голосування у другому турі чи проведенням нових виборів, то це мають вирішити на переговорах Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Тим часом Ющенко наполягає на переголосуванні другого туру, відзначалося на пленарному засіданні Європарламенту, а Янукович, як і чинний Президент Кучма, виступають за проведення нових виборів.