Свій земельний пай (4 га) ми здали в оренду одному ТОВ на п’ять років. І ось уже протягом чотирьох років ми не отримуємо орендну плату. Що нам робити і на що нам потрібно було звернути увагу, коли підписували договір?
Володимир БОТВАНІК.
Донецька область.
 
Стаття 4 Закону України «Про оренду землі» зазначає, що орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи. У свою чергу оренда земельних ділянок здійснюється на основі договору оренди, тобто це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний термін, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.
Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально (типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів).
Що стосується питання орендної плати за користування земельною ділянкою, то воно є одним з істотних умов договору оренди землі з зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. Отож орендна плата за землю — це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування його земельною ділянкою. При цьому розмір, форма і терміни внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Справлятися орендна плата може у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах або поєднати їх. Зверніть увагу, внесення орендної плати оформлюється письмово, за винятком перерахування коштів через фінансові установи.
Щодо питання несплати орендної плати товариством протягом чотирьох років, то статтею 24 закону визначено, що орендодавець має право вимагати від орендаря вчасного внесення орендної плати. У разі порушення умов договору оренди (несплати орендної плати) договір можна достроково розірвати через суд, подавши позов у зв’язку з істотним порушенням договору, а саме коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала під час укладання договору. Також у вашому випадку можна застосувати ст. 625 Цивільного кодексу, за якою у разі прострочення виконання грошового зобов’язання ТОВ повинно сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 відсотки річних від простроченої суми.
Також хотілося б надати кілька порад стосовно договору оренди і правильності його укладання.
1. Завжди уважно ознайомтеся з договором.
2. Пам’ятайте, що в договорі обов’язково мають міститися десять обов’язкових положень, які зазначені статтею 15 Закону України «Про оренду землі»: об’єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); термін дії договору; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об’єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.
3. Підписи проставляються на трьох примірниках.
4. Документи необхідно передати на державну реєстрацію, термін якої становить 30 днів.
5. Зберігайте оригінал державного акта на землю, орендареві надайте копію.
Ірина МАЧУСЬКА, юрист.