Майже на п’яти гектарах розмістилася у Дніпродзержинську Лабораторія великомасштабних гідравлічних і геотехнічних досліджень. Саме цей факт і загрожує сьогодні, стверджує директор лабораторії Наталя Номировська, існуванню колективу. У тому розмірі, в якому нещодавно виставили лабораторії плату за землю, вона не спроможна сплачувати.

А лабораторія до речі, суто державна — підпорядкована Міністерству палива та енергетики України. Одначе зараз дійсно ледве зводить кінці з кінцями. Оскільки замовленнями не переобтяжена. Але якщо припинить свою діяльність зовсім, втратимо унікальний колектив.

З’явилась ця лабораторія понад сорок років тому як експериментальний полігон тоді Всесоюзного НДІ гідротехніки ім. Веденєєва. А створення її не випадково збіглося з початком будівництва тут Дніпродзержинської гідроелектростанції. Греблю якої в макеті вирішили попередньо випробувати на всі можливі нещасні випадки, щоб уберегти в майбутньому від будь-яких надзвичайних ситуацій. А особливо, між іншим, Асуанську ГЕС, котру незабаром Радянський Союз споруджував у Єгипті, дніпродзержинці у вигляді діючого макета випробували і штормами та буревіями, і землетрусами та зсувами глибинних горизонтів земної кори. Адже аварії та руйнування подібних гігантських споруд — це неминучі катастрофи.

Ось чому Лабораторія великомасштабних гідравлічних та геотехнічних досліджень зовсім не схожа на ті, де невеликі й затишні кімнатки, а в них науковці у білих халатах. Ця лабораторія — цілий плацдарм з неповторними спорудами на зразок так званого великого лотка-хвильоутворювача. Довжина якого 114 метрів, ширина 4 метри, а глибина сім з половиною. З суміжними громіздкими агрегатами, на кожен з яких — окреме приміщення. Вони і створюють в лотку і цунамі, і тайфуни та циклони необхідної сили. Щоб заздалегідь випробовувати стихіями на стійкість та витривалість будь-які гідротехнічні об’єкти та будівельні матеріали і конструкції. У Західній Європі схожі лотки існують, але потужнішого від Дніпродзержинського немає. Свого часу багато держав світу — скажімо, Франція, коли зачинала зводити свої атомні електростанції, та інші країни з подібними потенційно небезпечними новобудовами — саме тут замовляли експертизи на свої надмасштабні проекти. Захисні греблі в нинішньому Санкт-Петербурзі теж «зводилися» спочатку в дніпродзержинському великому лотку.

А ще лабораторія володіє кількома такими наземними дослідними агрегатами, яких узагалі нема в інших європейських НДІ. Адже тут у єдиних екземплярах змонтовано комплекси, спроможні експериментально визначати динамічну стійкість конкретних найрізноманітніших грунтів у надрах за всіма необхідними параметрами і показниками. Причому і при можливих землетрусах, вібраціях і переміщеннях поверхні та інших сейсмічних процесах і явищах. Як і при стихіях на зразок водопідтоплення на значних уже забудованих чи ще не забудованих площах і на зразок смерчів з ударними поштовхами вітрів...

Не випадково, зрештою, коли Союз розпався, пітерський НДІ ім. Веденєєва всіма правдами і неправдами довго намагався або зберегти за собою лабораторію в Дніпродзержинську, або й вивезти її всю гамузом у Росію. Нам удалося тоді, усміхається Наталя Номировська, відбитися, захиститися від шаленого тиску. Одначе виходить, що лише задля того, щоб сьогодні своїми ж лабораторія була зітерта з лиця землі. Чи як? Поодинокі замовлення Дністровської гідроелектростанції, що будується, та кількох гірничо-збагачувальних комбінатів, яких чимдалі серйозніше хвилює стан гігантських переповнених відходами шламонакопичувачів (де до непоправної трагедії воістину вже рукою подати), не рятують колектив від краху. Перспективи досліджень для майбутніх комплексів вітрової енергетики також досі невиразні та примарні. А тепер і непосильний податок на землю — як зашморг на шию.

Хоч насправді, не сумніваються досвідчені працівники лабораторії, з одного боку, давно пора обстежувати діючі і гідротехнічні, і теплові, і атомні електростанції. На той предмет, які катаклізми вони спроможні витримати на даний момент. А з другого — у зв’язку з підняттям у багатьох регіонах України грунтових вод час також будь-яке висотне чи просто велике будівництво не починати тепер без ретельного вивчення та прогнозування ситуацій у надрах. Не хочеться лякати і каркати, але цілком можливі наслідки, які ми потім охоче називаємо непередбачуваними. На тій підставі, що їх справді зараз ніхто у нас і не передбачає.

Стосовно ж надмірно високого податку за користування майже п’ятьма гектарами, який лабораторії нині просто не по кишені, то варто поміркувати і над таким «цікавим» нюансом. Територія, де розташована лабораторія, — це прибережна зона Дніпра неподалік від Дніпродзержинської ГЕС. Отож забудові будь-якого призначення не підлягає. А ось одначе ласа для когось, якщо ладні силоміць вижити звідси унікальний науково-дослідний полігон. Чи як інакше розуміти справжнісіньке руйнівне й нищівне цунамі, котре завирувало над його колективом?

 

Дніпропетровська область.