Із досьє «ГУ»:
ПУСТОВІТ Тарас Олександрович, міський голова Острога Рівненської області, 39 років, колишній кадровий військовий; після виходу в запас займався підприємництвом, на виборах міського голови у 2002 році набрав 51 відсоток голосів виборців — більше, ніж інші п’ятеро претендентів на цю посаду, разом узяті.
Розмова з Тарасом Пустовітом почалася з запитання:
— Ви мали успішний бізнес, аптечні крамниці, і раптом вирішили балотуватись на міського голову Острога, таким чином зваливши на свою голову безліч проблем. Попередник залишив після себе майже мільйонний борг, що для міста із 15-тисячним населенням дуже багато. Як наважились узяти на себе цей клопіт?
— Доля Острога для мене не байдужа, — відповів співрозмовник. — З двох років я мешкаю тут, і куди б не закидала кар’єра військового, я завжди сумував за рідним містом. Згодом, як мешканець Острога, був у курсі його проблем, а як підприємець, розмірковував: як би я, наділений повноваженнями міського голови, вчинив, щоб вивести місто із скрути.
— І з чого почали?
— З боргів. З мільйона нині залишилося боргу 80 тисяч гривень. Найперше пішли на такий непопулярний крок, як скорочення «зайвих» посад у комунальних службах. Це дало змогу економити щомісяця по 5 тисяч гривень. Люди почали дорожити роботою. Крім того, продали споруду будинкоуправління, яка перебувала в комунальній власності міста. За виручені кошти та кредит придбали два автобуси для перевезення містом пільговиків, а також необхідну техніку для комунальних служб: два сміттєвози і стільки ж тракторів, бульдозер. Причому, бензинову техніку перевели на природний газ. Так дешевше...
В усіх бюджетних закладах встановили лічильники на воду, тепло. І знов економія коштів.
Вічні борги за електроенергію змусили шукати спосіб, як здешевити освітлення вулиць. На конкурсі проектів самоврядування наш проект визнали кращим, а відтак ми одержали й фінансову підтримку в 93 тисячі гривень на його реалізацію. За ці кошти ми встановили близько тридцяти «сонячних» ліхтарів, які живляться від сонячної енергії. Також переводимо все вуличне освітлення на сучасні економні лампочки, які використовують 20-60 Вт, а світять як 150-300-ватні.
— Неподалік Острога працює Хмельницька АЕС. Що виграє місто від такого сусідства ?
— У рамках урядової програми про розвиток населених пунктів, розміщених у 30-кілометровій зоні навколо АЕС, Острогу передбачено фінансування в сумі 4,25 мільйона гривень. Ми використаємо їх на ремонт доріг, вуличне освітлення, матеріально-технічне забезпечення освітніх закладів, тублікарні та на інші нагальні потреби.
Мене особисто хвилює те, що Острог і досі не має генерального плану забудови. У нас нема також можливості відселити людей з аварійних будинків у центрі міста, хоча плани для цього існують, якщо вдасться взяти під опіку незавершений 35-квартирний будинок.
— Як зайняте населення Острога?
— Проблема гостра, як і в інших містах. Адже з 15 тисяч мешканців три тисячі — пенсіонери. Стараємося залучати інвесторів. Нещодавно викуплено пивзавод, де випускатимуть безалкогольні напої, — а це 150 робочих місць; частину меблевої фабрики, де виготовлятимуть двері й до цього буде залучено понад сто чоловік. Сподіваємося, що нарешті вийде з кризи і запрацює шиноремонтний завод.
— Острог — місто обласного значення. Що це вам дає?
— Дехто знизує плечима: мовляв, таке маленьке містечко, а має статус міста обласного значення. Таким завжди хочеться пояснити: його надано не за кількість населення, а за внесок в історичний та культурний розвиток нашого народу. Острог ще в ХVІ-ХVІІ століттях називали волинськими Афінами. Місто входить до переліку 35 давніх українських поселень, де багато пам’яток археології, історії та культури.
— Справді, кожен клаптик землі у вашому місті — історія. Ось і тепер тут працюють археологи. Їм удалося знайти докази, що Острогу не 904, як вважали досі, а понад 1050 років. Все це має приваблювати туристів...
— У нас є на що подивитися. Музеї стародруків, нумізматики, краєзнавчий, старовинні церкви, костьол, відроджений у роки незалежності, Національний університет «Острозька академія». Чув від туристів, що одного дня замало, щоб оглянути все це. Торік місто відвідало 60 тисяч чоловік. Для міської влади це вельми відрадне явище. Розвиток туризму гарантує місту гарне майбутнє. До кінця 2005 року нам обіцяють завершити реконструкцію готелю, створити необхідну інфраструктуру, щоб туристи не лише пізнавали, а й мали змогу добре відпочити. Все це тільки радує.
— Дякую за бесіду.
Розмовляла Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.