У Москві всі теленовини вже традиційно починаються репортажами з Києва, Донецька, Львова, Криму. Політики, як і все російське суспільство, розділені на прихильників Віктора Ющенка і Віктора Януковича. Навіть гілки російської влади не співають в один голос.
Після цілої серії політичних конфузів, коли Володимир Путін, не чекаючи офіційних повідомлень з Києва, поздоровляв одного з фаворитів президентського марафону з перемогою, Кремль вирішив виправитися і зайняв виважену позицію, відмовившись від відкритої симпатії до Віктора Януковича. Не останню роль у цьому зіграли лідери європейських країн, які постійно нагадували Володимиру Путіну: не чинити тиск на події в Україні.
Учора Москву з робочим візитом відвідав європейський високопосадовець Хав’єр Солана. Він зустрівся з російським президентом і представив робочий план виходу України з політичної кризи. «Якщо ми діятимемо спільно, наш вплив на Україну буде дійовіший, і ми зможемо домогтися того, що сторони дійдуть згоди», — заявив він журналістам.
Володимир Путін протягом дня по телефону обговорив українські події з усіма світовими лідерами. Нестабільність в Україні боляче б’є по російських і європейських економічних інтересах, з огляду на те, що Україною йде вся газова і нафтова транзитна інфраструктура з Росії до Європи.
Головний російський штаб боротьби з «націоналістами» дислоковано в Державній Думі. Спікер Борис Гризлов, віце-спікери Володимир Жириновський, Любов Сліска роблять десятки заяв на підтримку Віктора Януковича. Вчора на раду нижньої палати було запрошено гостей з Донецької обласної ради, котрі інформували російських депутатів про «катастрофічну ситуацію в Україні».
Водночас відомий лідер правої опозиції Григорій Явлінський в інтерв’ю «Голосу України» заявив, що «Кремль зобов’язаний вступити з Віктором Ющенком в офіційний контакт, як з переможцем президентських виборів в Україні». Ірина Хакамада, коментуючи ситуацію в Києві, підкреслила, що «російським політикам необхідно переглянути своє ставлення до українських виборів, а головне — не допустити розколу країни». Громадянам України І. Хакамада порадила «не піддаватися на провокації і заяви сепаратистів».
Українську ситуацію вчора обговорювали і в Держдумі. Депутати фракції ЛДПР прийшли на роботу в біло-блакитних шарфах з написом «За Януковича!». «Ми проводимо годину солідарності з більшістю громадян України, що обрали Віктора Януковича, і з депутатами Верховної Ради, які підтримують його», — пояснив на початку пленарного засідання нижньої палати віце-спікер Держдуми Володимир Жириновський, що 3 грудня планує прибути в Україну.
Напередодні український МЗС указав представнику Посольства РФ на необхідність утримуватися від заяв з приводу виборів в Україні, які можуть бути використані для розпалення сепаратистських настроїв в українській державі і призвести до загострення ситуації. У зв’язку з цим до будинку на Михайлівській площі викликали радника-посланника Посольства Російської Федерації в Україні Анатолія Корсуна. Як відомо, мер Москви Юрій Лужков і Анатолій Корсун були присутні на всеукраїнському з’їзді в Сіверськодонецьку, де порушувалося питання про створення Південно-Східної автономії. Лужков назвав цей форум «історичним».