Київ. Жити в суспільстві і бути вільним від суспільства — неможливо, казав класик. Цей постулат нині підтверджують наші діти. Вони не бажають бути ізольованими від подій, що відбуваються у країні. Щоправда, деякі політики інтерпретують прояв активної життєвої позиції молодим поколінням як умисне втягування юних громадян у політичні «розбірки», свого роду використання «незрілого» адмінресурсу.
Однак київські старшокласники беруть участь у мітингу на майдані Незалежності добровільно. Ми не знайшли фактів, які підтверджували б інше.
Більш того, цими днями багато хто зі школярів виявив досить дорослу свідомість. Так, учні столичного ліцею «Наукова зміна» (у контексті політичних заяв про використання дітей у «жовтогарячих» мітингах) прийняли рішення «не ходити на Майдан, а перебрати на себе всі домашні обов’язки, щоб дати можливість батькам піти на мітинг». Щоправда, ліцеїсти приєдналися до акції в суботу і централізовано.
Революційна ейфорія охопила багатьох. Той же ліцей був прикрашений жовтогарячою атрибутикою. Але цього понеділка її зняли зі стін навчального закладу, а дітей все-таки орієнтували на навчання. І ще — на поважання чужого вибору. Адже за однією партою сидять учні, батьки яких можуть підтримувати різних кандидатів у Президенти.
Деякі підлітки, прикриваючись політичною акцією, не відвідують уроки. Таким прогульникам у ці дні кара не загрожує. Головне управління освіти Києва заявило по телебаченню, що жодних санкцій стосовно тих, хто пропускає уроки, не застосовуватимуть. Однак вчителі все-таки контролюють процес відвідуваності у класах. Це викликане турботою про безпеку дітей. Дирекції навчального закладу важливо знати, де перебуває учень під час занять. Тому школи звертаються з проханням до батьків повідомляти про місце перебування дітей. Крім того, лікарі оголосили передепідемічну ситуацію з грипу. Вона, як бачимо, збіглася з революційною.
— А ми якось до школи не пішли. Побоялися, — каже знайома, мама першокласниці. — Живемо неподалік залізничного вокзалу. Туди прибула велика група з Донецька. З блакитної атрибутики видно було. Із супермаркету «Кишеня» на площі Перемоги горілку вивозили просто на візках. Уже зранку було багато п’яних. Я побоялася з дому виходити...