Реакція майдану Незалежності на повідомлення про спробу проурядових фракцій переглянути суботню постанову, яка визнавала недійсними результати повторного голосування з виборів Президента та висловлювала недовіру ЦВК, була бурхливою. Відразу залунали заклики: «Годі вести переговори з політичними шулерами...» Обурення маніфестантів було таке, що загрожувало перерости в силові дії та захоплення урядових установ. У цій ситуації навіть народний депутат Юрій Луценко, котрий завжди закликав до жорстких дій стосовно влади, виступив у незвичному для себе амплуа і закликав народ зберігати спокій. Після цього Комітет національного порятунку заявив, що припиняє переговорний процес з владою і відновлює жорстку блокаду Кабінету Міністрів, адміністрації Президента та Верховної Ради. «Ви рано пішли на роботу, ви рано пішли у вузи. Свята ще немає. Забудьте про навчання і роботу, тому що у вас їх все одно не буде, якщо завтра тут пануватиме банда», — заявив пізнього вечора на Майдані Юрій Луценко і від імені КНП оголосив загальну мобілізацію на 1 грудня.
Відповідаючи на заклики маніфестантів захоплювати урядові будинки, Юрій Луценко сказав, що зайти до Кабміну чи адміністрації Президента легко, «але це не означає, що ми отримаємо свого Президента або Прем’єр-міністра. Ці будівлі легко захопити, але важко зробити своїми, бо взята штурмом влада недовговічна». Народний депутат Петро Порошенко також закликав до пильності і повідомив, що у КНП є інформація про підготовку указу Президента, який передбачає зміни в керівництві МВС.
Після завершення політичної частини мітингу частина учасників громадянського руху опору, запаливши тисячі свічок, залишилася на Майдані, а решта вирушила до Кабміну та адміністрації Президента, щоб посилити їх блокування.
Перша календарна зимова ніч була неспокійнішою за кілька попередніх. Час від часу нам надходили повідомлення на мобільні телефони: будьте обережні, з такого-то місця рухається колона машин з підозрілими людьми. Передайте далі...
Підозрілих було справді багато. На підходах до Музейного провулку, де, за даними опозиції, розташовано все ще діючий «тіньовий» штаб Віктора Януковича, з’явилися люди, які намагалися прорвати блокаду невинним бажанням «побачити історичні цінності, бо мають на це право як громадяни України». Оскільки невідомі «естети» збиралися розширити свій культурний світогляд нічної пори, «бійці» самооборони їх не пропустили. Двоє «громадян» перейшли в наступ і роздерли помаранчевий прапор: очевидно, він не становив для них «історичної цінності» або вони просто хотіли спровокувати сутичку. На щастя, це не вдалося.
Хоча багато хто з нічних пікетувальників не приховує невдоволення «завмерлою революцією». «Скільки можна тягнути? — обурюються хлопці з «Пори». — Невже не зрозуміло, що влада спеціально «волинить»? — «Та ми ж чекаємо на рішення Верховного Суду», — остуджують «радикалів» поміркованіші, але в їхньому голосі немає впевненості: «правило кульмінації» впливає на настрій усіх.
У наметовому містечку — подія. Єднання Сходу і Заходу втілилося в найконкретнішу справу — створення першої «революційної змішаної» сім’ї. Відзначивши весілля кефіром та кавою, молодята вирушили у «шлюбну подорож» до тепер уже родинного намету, а гості неподалік обговорювали позитивні та негативні тенденції останніх днів. До перших вони відносять масовий відхід від СДПУ(о) та Партії регіонів їхніх партійців: і окремими «багнетами», і цілими колективами. З гумором коментують перевтілення новоспечених сепаратистів на ще свіжіших захисників неподільної України та заяву міністра транспорту Г. Кірпи про масові фальсифікації (кажуть, прем’єр інколи спілкується зі своїми підлеглими «непарламентським» способом, і це найкраще доводить тих до «прозріння»). Негативними моментами наші співрозмовники вважають втрату темпу в наступі, хоча запевняють, що від них ніхто не дочекається дезертирства. «Справа не у Ющенкові чи Януковичу: ми захищаємо своє право на вибір».
Учора вранці пікетники перекрили вхід до кінотеатру «Зоряний» — осідок штабу Віктора Януковича, де мала відбутися нарада провладних депутатів з участю Прем’єр-міністра. «Ідіть до парламенту», — скандували люди, і автомашини розверталися назад. А неподалік дівчата роздавали перехожим мандарини. Від «зомбування» відмовився лише один дядечко. Напевно, не хотів «захворіти на менінгіт»...
Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.