Донецьк. Місцевий референдум, запланований на 5 грудня, не відбудеться у зазначений день. Як заявив на прес-конференції голова обласної держадміністрації Анатолій Близнюк, за законом місцевий референдум проводиться не раніше, ніж за місяць і не пізніше, ніж за два місяці після відповідного рішення ради. Говорячи про референдум, керівник області попросив не вживати слово «автономія» і відкинув звинувачення у сепаратизмі: «Ніхто не має права заявляти, що Донбас коли-небудь ініціював питання відокремлення. Цього не було, немає і не буде».
— Ми напишемо на основі кращого світового досвіду дуже гарну Конституцію і запропонуємо її українському парламенту як думку народу Донбасу, — сказав голова облдержадміністрації.
Позачергова сесія Донецької обласної ради прийняла рішення провести обласний консультативний референдум 9 січня наступного року. На голосування буде поставлено пропозицію внести зміни до Конституції про надання Донецькій області статусу самостійного суб’єкта у складі федерації в межах територіальної цілісності України. Не виключено, що до бюлетенів буде внесено й інші питання — зокрема про надання російській мові статусу державної. Фінансування референдуму здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету і обійдеться у два мільйони гривень.
Ліна КУЩ.
Крим. Кримські депутати більшістю голосів ухвалили заяву, в якій визнали рішення Центрвиборчкому про обрання Президентом України Віктора Януковича легітимним і таким, що відповідає Конституції України та чинному законодавству. А ще погодилися з пропозицією увійти до складу Міжрегіонального союзу органів місцевого самоврядування країни, створеного на Луганщині, й делегувати двох своїх представників у координаційну раду цього утворення.
Голова депутатського корпусу автономії Борис Дейч виправдовував цей крок тим, що кримчани сподівалися, що їх «зважену й спокійну позицію, скеровану на необхідність вирішення всіх проблем і питань у рамках відповідних законів і Конституції України, сприймуть як в Києві, так і на заході та сході країни».
Утриматися від цього рішення закликали депутатів заступник голови ВР АРК Ільмі Умеров, начальник кримського відділення Нацбанку України Анатолій Бурдюгов. Не проголосував за заяву й перший спікер кримської автономії старійшина ВР АРК Микола Багров. На його переконання, «найстрашніше, що ми дійсно сьогодні починаємо вголос говорити й називати страшне слово «розкол країни», не дай, Бог, це відбудеться, нам історія цього ніколи не пробачить. Автономія не повинна втягувати себе у протистояння: «якщо ми хочемо спокою й миру, не можна, потрясаючи повітря, ідучи стінка на стінку, приймати рішення».
Віктор ХОМЕНКО.
Івано-Франківськ. 50-тисячне віче в місті прийняло звернення до жителів Донбасу, Слобожанщини і Таврії, в якому містяться заклики не дозволити роз’єднати Україну, не дати владі пересварити між собою дружний і працьовитий український народ. Нас роз’єднує не мова, не культура, — сказано в зверненні. Нас роз’єднує чинна влада, яка підкидає версії про три сорти українців.
Учасники віче закликали журналістів розповісти людям правду і запропонували провести телеміст між містами й селами різних куточків України, в якому взяла б участь і ТРК «Україна», і у такий спосіб шукати порозуміння і злагоди.
Дарина НАЗАРЧУК.
Луганськ. Сьогодні у нашій державі культивується думка, що одна сторона права, а інша — не має права голосу, — вважає голова обласної державної адміністрації Олександр Єфремов. Він запевняє, що ситуація в області контролюється, а промисловість працює.
Щоправда, вугільні підприємства не отримують розрахунки за відправлене вугілля і різко знизилися комунальні платежі. Щодо проведення референдуму в Донбасі, голова облдержадміністрації вважає, що його підготовкою не повинна займатися влада, це —справа громадських інститутів. Однак, якщо населення регіону налаштоване провести такий референдум і немає при цьому порушень законодавства, керівництво області цьому не заперечуватиме. «За допомогою сили, — зазначив О. Єфремов, — ми діяти не будемо. Я не боюся втратити посаду, тому буду до кінця відстоювати інтереси населення регіону».
Водночас вчена рада Луганського національного педагогічного університету підтримала рішення Верховної Ради від 27 листопада і закликала прихильників Віктора Ющенка і Віктора Януковича до політичного діалогу, щоб зберегти громадянський спокій і територіальну цілісність держави.
Алла АНТИПОВА.