Схвалена парламентом постанова — це вже правово-політичний акт. Про це заявив журналістам Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
На думку Голови Верховної Ради, залежно від рішення Верховного Суду треба визначитися щодо завершення президентських виборів: прийняти нову редакцію чи зміни до виборчого закону і в пакеті розглянути питання про політичну реформу та формування нового уряду. «Це потрібно для того, щоб заспокоїти сьогодні Україну, щоб примирити Схід і Захід, щоб наступний етап президентської кампанії мав легітимний характер і щоб у ньому брала участь уся Україна, — вважає
В. Литвин. — Інакше матимемо главу держави, але не матимемо спокою».
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що після вердикту Верховного Суду впродовж трьох днів удасться прийняти всі рішення, і країна увійде в нормальні умови життя. «Зараз уже треба зняти тиск і приймати такі рішення, які виводили б на правову дорогу», —  сказав Володимир Литвин.
На переконання В. Литвина, тепер головне — домовитись, як забезпечити реалізацію схваленої постанови. А те, що багато депутатів не були присутні у сесійній залі, на його думку, навпаки стало каталізатором прийняття саме такого серйозного рішення.
Володимир Литвин заперечив можливість того, що він може очолити тимчасовий уряд. Він заявив, що нинішній парламент і уряд, який він створить, візьмуть на себе весь тягар відповідальності за процеси, що відбуваються в країні. Новому уряду доведеться відповідати за всі ухвалені ним рішення, у тому числі й не завжди популярні.
«Якщо ми вийдемо на пакетні рішення, у нас не буде тимчасового уряду, — зазначив глава українського парламенту. — А буде уряд народної довіри, який працюватиме і після обрання нового Президента».
За інформацією Володимира Литвина, позиція Президента України також полягає у тому, щоб створити уряд всерйоз, надовго, якісно й ефективно. Він упевнений, що Президент піде на конкретні кроки після прийняття рішення Верховним Судом. «Від цього рішення, —підкреслив Володимир Литвин, — залежатимуть подальші дії».
Яна СТАДІЛЬНА, Юліана ШЕВЧУК.