Перша ластівка про чергову хвилю ажіотажного попиту на вільно конвертовану готівкову валюту прилетіла з Донецька. З’ясувалося, там люди шикуються в черги біля банкоматів і філій банків і вимагають дострокового зняття доларів з депозитів. Друга — із Севастополя, звідки повідомили про обурення вкладників заявою начальника відділу з роботи з вкладами фізичних осіб Приватбанку Марини Любич, що готівкової гривні не вистачає. Третя — з Херсона, де «міняйли» почали давати за американський долар по 8,5 гривні... 
Невдовзі редакцію завалили інформацією про панічні настрої в регіонах, спричинені розпорядженнями Нацбанку стосовно заборони достроково повертати населенню кошти зі строкових депозитів, обмежень на ринку обмінних операцій та платіжних карт. Одразу скажу, що Рада Нацбанку, яка відбулася напередодні, розцінила такі заходи, як розумні, зважені й адекватні політичній ситуації.
Скажу навіть більше. Якщо б Нацбанк до цього не вдався, а, крім іншого, своєю постановою він нагально знизив резервні вимоги до комбанків, різко збільшив обсяги їх рефінансування, розширив спектр застав тощо, комерційні банки зробили б такі непопулярні кроки самі. За період з 22 по 26 листопада населення продало 123,7 мільйона доларів США, а купило 249,8 мільйона. Попереднього тижня продало 136 мільйонів доларів, купило — 409,3 мільйона. Рахунок не на користь банківського сектору. За цей само період обсяги банківських валютних вкладів громадян зменшилися на 32,1 мільйона доларів. Усе це свідчить про падіння ліквідності банківської системи. А тим часом валові державні резерви скоротилися на 1,6 відсотка — до 10,3 мільярда доларів США. Напевно, найменше в те, що з нашими фінансами усе гаразд, Першому віце-прем’єрові Миколі Азарову повірили банкіри.
Кидається у вічі, що перші заходилися «трусити» свої депозити вкладники індустріальних районів країни. Це сталося, щойно пішли провокаційні теревені про те, хто кого годує. За ними, звісно, нічого, крім політичного пустодзвону та нездорового глузду, не стоїть. Олігархи мовчать, розуміючи, що будь-яке обмеження загрожує промисловим гігантам втратою ринків збуту їхньої продукції. І, мабуть, це найліпше в їхньому становищі. Бо невідомо, хто більше сьогодні провокує інфляційні очікування —Перший віце-прем’єр Микола Азаров, який запевняє, що з грішми в країні все гаразд, чи Прем’єр-міністр Віктор Янукович, котрий стверджує, що країна вже втратила дві третини бюджетних надходжень. Чого доброго, можна подумати, що це зовсім не випадково, адже подібні заяви здатні обвалювати ринки. Утім, звісно, якщо до чільних заявників прислухаються і їхню думку високо цінують. Отже, це не той випадок. 
А тим часом Нацбанк підтвердив свій курс на зміцнення гривні, оскільки тільки він може гарантувати відносну безпеку від інфляційної загрози.