Кожен гірник має щороку проходити медичний огляд, а гроші за цю послугу лікарні сплачує вугільне підприємство. Без результатів огляду людину до роботи не допускають. І це не примха, а необхідна умова безпеки робіт на шахтах. Однак оплата медоглядів — на жаль, не першочергова стаття витрат для вугільників.

— Це одне з найболючіших питань, — визнає головний лікар центральної міської лікарні Тореза Геннадій Єремєєв. — Ми не маємо права не проводити медогляд шахтарів. І водночас не можемо оглядати без попередньої оплати. Торік вугільні підприємства оплатили 50 відсотків — ми на 50 відсотків огляд провели.
Як відзначила заступник головного лікаря центральної міської лікарні Надія Плотникова, за півроку огляд пройшли 52,8 відсотка працівників підприємств. Медики сподіваються, що до кінця року таки вдасться оглянути всіх гірників. Поки що керівники підприємств підходять вибірково, направляючи на огляди насамперед підземників. «Але від туберкульозу, приміром, потерпають не лише ті, хто працює під землею», — наголошує Надія Іванівна.
А от за лікування вже потерпілих на виробництві шахтарів держава розраховується вчасно і сповна — чи не парадокс? Регіональне відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві опікується 7,7 тисячі інвалідів, переважно колишніх гірників.
— Із коштів фонду відшкодовуються виплати за лікарняним листком, витрати на медикаменти тощо, — каже голова представництва фонду Валерій Щербаков. — Одноразові й щомісячні виплати, забезпечення інвалідними колясками, протезування, санаторні путівки — всі ці послуги ми надаємо. Єдина проблема —забезпечення інвалідів автотранспортом. Але якщо людина постраждала на виробництві, ми зацікавлені в тому, щоб її добре лікували.