«Голос України» свого часу порушував проблему нелегітимності забудови поблизу Київського військового ліцею ім. І. Богуна. До речі, будинок закладу — історична пам’ятка і є під охороною ЮНЕСКО. Збігло чимало часу, однак ситуацію не лише не розв’язано, вона загострилася.
Перебігом подій стурбовані голова громадського комітету захисту Київського військового ліцею імені Івана Богуна, народний депутат України ІІІ скликання Олена Мазур та член комітету Тамара Котеля. Вони звернулися до керівництва держави з проханням вплинути на ситуацію.
Олена Мазур та Тамара Котеля наголошують, зокрема: «Прискорене незаконне будівництво висотних житлових будинків на території цього дитячого закладу постійно розширюється і дедалі більше перешкоджає навчальному процесові, завдає шкоди здоров’ю та безпеці дітей (було вже і падіння висотного крана на пішохідну частину біля ліцею).
Нагадаємо. Результатом цих дій була спроба 22 червня (дату вибрали, мабуть, навмисне) виселити ліцей до Боярки (проте батьки не допустили такого варварства), скорочено набір до ліцею.
Причиною цього, на наш погляд, є бажання деяких комерційних структур прибрати до рук цей об’єкт Міноборони, тому що він розташований у центрі нашої столиці (земельні ділянки і квадратні метри житла в центрі Києва надто дорого коштують), а потім на цій території побудувати елітне житло з усією інфраструктурою і продати за найвищою ціною. І вони зовсім не думають про незалежність, суверенітет і обороноздатність України. Наші доводи не є безпідставні. На території цих об’єктів вже кілька років з порушенням чинного законодавства України будують елітні житлові комплекси.
14 липня нинішнього року фірма-забудовник пише до Міноборони: «Відповідно до допроектної пропозиції у зону забудови потрапляє частина Київського військового ліцею ім. Богуна», «прошу вас дати згоду на передачу споруд із земельною ділянкою». І вже 9 серпня Адміністративний департамент МОУ отримує вказівку: «За дорученням Міністра оборони України надсилається для опрацювання та доповіді йому пропозицій».
Що це, як не цинічне повідомлення про наступний розпродаж значущого об’єкта незалежності і державного суверенітету нашої держави!? У всьому світі дитячі військові заклади, що є унікальними і готують еліту захисників Вітчизни, є недоторканними.
Частина приміщень і території ліцею останніми роками використовується не за призначенням: з 1997 року в приміщеннях ліцею розміщується військова місія США, а з 2003-го — вже і військова місія Великої Британії, як це пов’язується із забезпеченням обороноздатності, суверенітету та безпеки нашої держави?
Проте всі ці заклади та будівництво житла чомусь не турбують ані керівництво Державного управління справами, ані Фонд держмайна України, ані Київську міську державну адміністрацію, ані Міністерство оборони.
Необхідно терміново втрутитися у вирішення цієї проблеми та відповідно до ст.107, 116 п. 1,2 Конституції України дати доручення відповідним державним установам щодо вирішення цього резонансного питання на користь майбутніх захисників Вітчизни. Треба негайно вивести з території ліцею військові місії іноземних держав. Необхідно зберегти чисельність ліцеїстів на рівні попередніх років.
Слід негайно припинити дії щодо постійного захвату будівельними організаціями території Київського військового ліцею ім. І. Богуна, припинити будівництво. Просимо з’ясувати причетність до цих дій КМДА і надати нам копії дозволів на землевідводи під будівництво і приватизацію цих об’єктів.
Вважаємо, що всі вищезгадані негативні дії державних посадовців стосовно дітей є провокаційною спробою навмисного формування у майбутніх захисників неприязні до власної держави України, чого ми не маємо права допускати.
Необхідно надати Київському військовому ліцею 
ім. І. Богуна статус національного навчального закладу. Не можна побудувати міцну державу, не побудувавши міцну власну армію, фундаментом якої повинні бути виховані саме на святих Печерських пагорбах вихованці Київського військового ліцею».