Крим
Глава уряду автономії Сергій Куніцин заявив журналістам: «Питання федералізації України, можливості приєднання Криму до Росії, які порушили в Сєверодонецьку, ставити сьогодні не можна. Це політично неправильно й невиправдано. Крим є складовою частиною України. Україна врахувала наші особливості, дала нам автономний статус. Тому ми, наші органи влади, питання приєднання чи від’єднання від чогось — не ставимо!».
Віктор ХОМЕНКО.
Черкаси
Голова облдержадміністрації Вадим Льошенко та голова обласної ради Геннадій Капралов виступили із спільною заявою, в якій висловили занепокоєння нагнітанням сепаратистських настроїв, що склалися в державі після другого туру виборів Президента України. Своє вагоме слово, наголошено в заяві, повинні сказати Президент України, Верховний та Конституційний суди України. У зверненні до земляків лідери Черкащини закликали до громадського спокою, порядку, толерантності у словах і діях.
Лідія ТИТАРЕНКО.
Дніпропетровськ
Нікопольський міський голова Сергій Старун поки що єдиний міський голова в регіоні, який вийшов на багатотисячний мітинг прихильників Віктора Ющенка. Він заявив, що може чесно дивитися людям у вічі. Бо у Нікополі повторні вибори 21 листопада відбулися без порушень, які були зафіксовані в інших містах та районах області: майже 40 відсотків нікопольчан проголосували за Віктора Ющенка. Вибір наших людей треба поважати. Але голова вийшов на мітинг, щоб на повен голос сказати: він категорично проти сепаратизму. Амбіції політиків не повинні рвати державу на шматки, наголосив Сергій Старун.
Міський голова Дніпропетровська Іван Куличенко вчинив інакше. Він виступив із заявою по місцевому телебаченню. Дніпропетровці проти будь-яких розколів, південних чи східних автономій, федерацій та інших поділів країни. У місті теж симпатії виборців розділилися. Однак ніхто й ніколи не підтримає закликів розвалювати державу.
Микола НЕЧИПОРЕНКО.
Харків
Обласна рада скасувала більшість рішень надзвичайної сесії від 26 листопада «Про заходи щодо стабілізації суспільно-політичної ситуації в області». Про це повідомляє агентство УНІАН.
Зупинено, зокрема, дію пунктів про створення виконавчих комітетів обласної та районних рад, про обрання головою облвиконкому голови облдержадміністрації Євгена Кушнарьова, про підпорядкування йому обласної, залізничної міліції, управління МНС та обласної телерадіокомпанії, про припинення відрахувань коштів до держбюджету, про тимчасове припинення передач телекомпанії «Ера», 5-го та 7-го телеканалів.
Депутати вилучили з рішення слова, за якими Є. Кушнарьову давалося доручення терміново обговорити з керівниками рад східних та південних областей питання створення східно-південної автономії.
Микола КОСИЙ.
Одеса
Одеський міський голова Руслан Боделан підписав розпорядження «Про заходи щодо забезпечення в м. Одесі правопорядку, безпеки громадян та громадського спокою», яким передбачено, зокрема, «створити при районних адміністраціях Одеської міської ради загони народної дружини для надання допомоги в підтриманні громадського порядку органам МВС України в Одеській області».
Цим документом також заборонено керівникам навчальних закладів «проведення будь-якої політичної агітації та спрямованих на неї заходів у навчальних закладах міста», а перед керівниками підприємств, організацій та установ поставлено вимогу «забезпечити нормальний режим роботи, провести заходи з недопущення безпорядків».
Георгій ВОРОТНЮК.
Суми
Міський координаційний комітет національного порятунку розробив план дій і заходів з відновлення політичної та економічної стабільності в регіоні. Першочерговим кроком ставиться вимога відставки голови Сумської облради Марка Берфмана та міського голови Сум Володимира Омельченка.
Владислав ЖМУРКОВ.
Тернопіль
Відповідальність за все, що робиться в області, взяв на себе створений минулої суботи на позачерговій сесії обласної ради виконавчий комітет, який очолив народний депутат Ярослав Джоджик. Виступаючи перед депутатами, Ярослав Джоджик запевнив, що кадрова політика нового органу буде виважена.
На прес-конференції голова облдержадміністрації Михайло Цимбалюк сказав: влада Тернопільщини робила все, щоб вибори в області відбулися чесно і прозоро. І це підтвердили їх результати. Голова облдержадміністрації утримався від юридичної оцінки створення виконкому облради, але сказав, що не може не рахуватися з реаліями, тому шукатиме шляхів співпраці з Ярославом Джоджиком. Він заявив, що не збирається подавати у відставку.
Тим часом в області тривають багатотисячні мітинги на підтримку Віктора Ющенка, на яких засуджують сепаратистські настрої на Сході і Півдні України. З різкою заявою проти таких спроб виступив, зокрема, ректор Тернопільського медичного університету Леонід Ковальчук.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Херсон
Понад тонну полімерної плівки жовтогарячого кольору виготовило херсонське підприємство «Біолог». Вся вона піде на стрічки та дощові накидки для учасників акції прихильників Віктора Ющенка, що другий тиждень триває в обласному центрі. Працівники цього підприємства на заклик киян страйкують і беруть активну участь у акції непокори.
Алла БРУСИЛОВА.