Громадянський рух опору вже протягом дев’яти діб продовжує мирну і ненасильницьку маніфестацію проти фальсифікації виборів Президента України.

Виступ екс-міністра оборони генерала армії Віталія Радецького маніфестанти зустріли скандуванням гасла «Слава армії» та «Армія з народом». Відтак і сам генерал заявив, що вислів нинішнього міністра оборони про те, що «армія не виступатиме проти народу», є гаслом учорашнього дня. На його думку, гасло дня сьогоднішнього — «Армія з народом». Крім того, він зазначив: «Як генерал армії, я не можу дозволити, щоб у нас відбувся ПіСУАР (Південно-Східна автономна республіка. — Авт.)», та закликав відправити у відставку трьох голів облдержадміністрацій, які виношують сепаратистські плани. Віктор Ющенко, звертаючись до учасників мітингу, знову заявив, що «влада чекає від учасників мирних акцій протесту вчинків, проти яких можна було б застосувати силу», і закликав «поводитися гідно та не йти на провокації».

Минула ніч на майдані, біля Кабміну, адміністрації Президента була спокійною — співаючи пісні, жартуючи, пікетувальники здебільшого боролися з холодом і втомою. На пагорбі навпроти будинку Кабінету Міністрів вже організувався справжній оркестр барабанщиків під орудою диригента, у Маріїнському саду розгорнуто експозицію снігових скульптур, зроблених представниками різних регіонів...

Мітинги відбуваються і в столиці шахтарського краю. У них, за прямою трансляцією ТРК «Україна», бере участь «евакуйована», за словами прем’єра, з Києва дружина Віктора Федоровича Людмила Янукович. Як «очевидець» вона розповідає землякам про «жахи вулиці Хрещатика».

— Дорогі друзі! Там просто оранжевий шабаш... Стоять валяночки рядами — все скрізь американське... Це просто... Це жахіття!

Але ще більше обурення, ніж цей «привіт з Аляски», в претендентки на роль «першої пані» країни викликали плоди спекотного півдня — апельсини. За «точними даними» Людмили Янукович, фрукт цей — не простий, «а наколотий». Довірливо з’їв кілька дольок, і рука сама тягнеться за «наркотиком», а душа прагне участі в «беспорядках». Від «передозування» оранжем на площі «почалися масові отруєння і спалах... менінгіту». А легіони а-ля Кашпіровських буравлять очима натовп, зомбуючи людей на революцію — посилила тему ще одна «очевидиця», народний депутат пані Кириченко. Можна собі уявити сум’яття в головах слухачів таких «свідчень»: на тлі цього «гіпнозу» Кашпіровський відпочиває...

Чоловік, який щойно зателефонував нам до редакції з Ясинуватої, попросив не сердитися на його земляків. Людей треба терпляче переконувати, що тут, у Києві, їм не вороги, і що апельсини — це улюблені ласощі шахтарських дітей. Дай, Боже, щоб вони завжди були в них на столі: вітаміни — найкраща профілактика від хвороб.

Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.